Kakšna je prihodnost zdraviliškega turizma in turističnih bonov?

Prebivalci rdečih regij, ki so nastanitev rezervirali pred uvedbo novih ukrepov, bodo kljub omejitvam gibanja še lahko odšli na počitnice. Če nastanitve še niso rezervirali, pa v oranžno regijo ne bodo mogli. Medtem za prebivalce oranžnih regij ni nobenih ovir. Oboji bi načeloma lahko dopustovali v tujini, saj takih omejitev pri prehodu meja ni. Pomembno je le, da pred tem preverijo, na kateri epidemiološki seznam je Slovenija uvrstila ciljno državo in obratno.

Za enkrat še ni odpovedi potovanj

Turistični sektor za zdaj ostaja bolj ali manj odprt. Obratovanje turističnih nastanitev in gostinskih obratov je še naprej dovoljeno povsod po državi. Sicer so v hotelih obvezne maske, pri ruskem bifeju rokavice, zaprte so tudi nekatere savne in drugi skupni prostori, a v hotele se lahko odpravite. Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da je gibanje v rdečih regijah prebivalcem oranžnih regij sicer dovoljeno, a odsvetovano. Vse državljane je zato pozval, naj glede na epidemiološke razmere vseeno razmislijo o odpovedi rezervacije, če je mogoča.

V jesenskem času so najbolj priljubljena zdravilišča

Gostje po izkušnjah Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč že takoj po poletju rezervirajo nastanitve za čas krompirjevih počitnic. V preteklih letih je bila zasedenost zdravilišč v tem terminu od 70- do 100-odstotna, odvisno od zdravilišča. Trenutno so zdravilišča med vikendi dobro zasedena, medtem ko je med tednom zasedenost manjša, a še vedno zelo dobra in primerljiva ali celo boljša kot lani. “Se je pa letos precej spremenila struktura gostov, 90 odstotkov je domačih, lani pa jih je bilo 50 odstotkov ali še manj,” je dejal direktor skupnosti Iztok Altbauer. So pa zdravilišča v prvih devetih mesecih letos imela za 30 odstotkov manj prenočitev kot v prvih devetih mesecih lani zaradi spomladanskega zaprtja.

Boni bodo veljavni tudi naslednje leto

Vlada je napovedala tudi podaljšanje turističnih bonov na prihodnje leto. Predvidoma v decembru se bodo odločili, za kako dolgo bo to podaljšanje veljalo, a po zakonu to ne more biti za več kot leto dni. Po zadnjih podatkih gospodarskega ministrstva je bilo na dan 15. oktobra unovčenih 902.612 bonov, aktivnih rezervacij pa je bilo 12.916.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj