spot_img

Kako točni so podatki o okuženih?

V zadnjem tednu

 

Vlada RS nas vsakodnevno obvešča o številu bolnikov, ki bolehajo za koronavirusom. A vprašanje, ki se poraja je, koliko teh navedb je resničnih. Zadnji primer Šmarje pri Jelšah potrjuje, da poročanje o žrtvah in ukrepih podcenjuje dejansko situacijo.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom. Mnogi se sprašujejo, ali gre za dejansko prvi primer.

Država proti Matiji Čakšu

V Šmarju pri Jelšah so 11. marca ugotovili okužbo s koronavirusom pri učiteljici, kmalu zatem so jo potrdili še pri učencu. Odgovorni so zatrjevali, da ni razloga za paniko, a mestne oblasti trdijo drugače.

Kot poroča časnik DELO je štab Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije že sporočil, da so na tem območju najbolj krizne razmere na območju občine Šmarje pri Jelšah, zato so odsvetovali potovanja na to območje. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo je v občini Šmarje pri Jelšah potrjenih 26 okuženih, Bojana Beovič pa je dejala, da za to območje ne predvidevajo nobenih dodatnih ukrepov.

“Okuženi so otroci, pozitivni so tudi ljudje brez kliničnih znakov.”

Po besedah župana Šmarja Matije Čakša, naj bi bilo okuženih več kot 50. Kot je razložil za DELO, naj bi »širjenje virusa v naši občini je preseglo sposobnosti NIJZ v Celju. Nihče več ni poslan na testiranje. Vsak, ki pokliče osebnega zdravnika, ga ta ne napoti več na odvzem brisa, ker ga smatrajo kot okuženega in ta številka iz ure v uro narašča. Zato lahko trdim, da je ta številka zelo velika v naši občini. Dobivamo namreč podatke neposredno iz lokalnih skupnosti in virus se zelo hitro širi.«

Čakšne odobrava ravnanje  NIJZ, saj so jim zatrjevali, da imajo zgolj eno osebo okuženo in da bodo posledice skoraj nične, a izkazalo se je nekaj čisto drugega. “Okuženi so otroci, pozitivni so tudi ljudje brez kliničnih znakov. Tudi zato smo se skupaj z ravnateljem centralne šole odločili, da smo zaprli šolo oziroma prekinili pouk, žal smo dobili nasprotovanje ministrstva in tudi NIJZ. Na te stvari se, brez zamere, mi požvižgamo, predvsem zato, ker smo to naredili, da bi prekinili prehitro širjenje tega virusa v naši občini.«

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel