spot_img

Kako so zadolžene slovenske občine?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Najvišji skupni dolg na prebivalca je imela lani Občina Gornji Petrovci, ki ima zaradi najemanja neugodnih posojil že od leta 2009 blokiran račun. Na drugem mestu po skupni zadolženosti na prebivalca je Kostel, na tretjem mestu pa je zaradi nizkega števila prebivalcev Občina Solčava, s tem da je še v mejah dopustnega.

Skupen dolg se je povečal za 47,5 milijona

Kot izhaja iz poročila, ki ga je pred dnevi obravnavala vlada, se je skupna zadolženost občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 povečala za 47,5 milijona evrov in je konec leta znašala 971,2 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Povprečni skupni dolg na prebivalca v letu 2020 je znašal 473 evrov, kar je nekoliko več kot v letu 2019, ko je bil pri 449 evrov.

Niti dolga občin niti dolga pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin konec leta 2020 ni izkazovalo 12 občin, v letu pred tem je bilo takšnih občin 13. Brez dolgov so občine Bloke, Cerklje, Gorišnica, Gorje, Jezersko, Kranjska Gora, Markovci, Mengeš, Preddvor, Rače-Fram, Starše in Trzin.

Tako kot v predhodnem letu je tudi v letu 2020 ostala kritična prezadolženost nekaj posameznih občin z neporavnanimi dolgovi iz naslova zadolženosti iz preteklih let. Najbolj kritična je Občina Gornji Petrovci, ki ima blokiran račun že več let. Sredstva, s katerimi občine izvajajo svoje obvezne naloge, po zakonu sicer ne morejo biti predmet izvršbe, kljub temu pa ima ta občina velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti.

Občina Šalovci je medtem s prestrukturiranjem dolgov in pravilnim izkazovanjem stanja dolga dosegla dovoljeno mejo največjega dopustnega obsega zadolževanja, izpostavljajo na ministrstvu za finance.

V sedmih občinah skupni dolg na prebivalca višji kot tisoč evrov

Najvišji skupni dolg na prebivalca v letu 2020 so imele poleg Gornjih Petrovcev, kjer ta znaša 2006 evrov, še občine Kostel (1203 evre), Solčava (1157 evrov), Šentrupert (1151 evrov), Dobrepolje (1104 evre), Šentjernej (1014 evrov) in Litija (1005 evrov).

Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da obseg skupne zadolženosti občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin v letu 2020 na globalni ravni ni zaskrbljujoč. “Občine (tudi) s pomočjo zadolževanja izvajajo investicije, ki pomenijo plačila izvajalcem, nova delovna mesta delavcem, izboljšano kakovost življenja občanom, gospodarsko aktivnost in s tem ustvarjajo BDP,” so zapisali v gradivu za vlado.

Skupna zadolženost, ki od leta 2018 ponovno raste, se je lani v primerjavi z letom 2019 povečala za 5,1 odstotka, pri tem se je povečala tudi zadolženost pravnih oseb za 8,7 odstotka, zadolženost občin pa za 4,3 odstotka.

Zadolženost občin (brez pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine) se je s 753,3 milijona evrov konec leta 2019 lani povečala na 786 milijona evrov. Večinoma gre za dolgoročne kredite.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img