spot_img

Kako Slovenci koristijo turistične bone?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Novi boni za turizem, gostinstvo, kulturo in šport, ki so jih pred poletjem prejeli vsi prebivalci Slovenije, so staršem očitno prišli zelo prav, da so si nekoliko zmanjšali stroške pred začetkom novega šolskega leta.

Boni 21 unovčljivi do konca letošnjega leta

Bone 21 so v skladu z interventnim zakonom za turizem in povezane panoge iz letošnjega julija prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih je mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli so prejeli dobroimetje v informacijskem sistemu finančne uprave v višini 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov.

Država je izdala za skupaj približno 185 milijonov evrov bonov 21, od začetka njihovega unovčevanja 16. julija do konca avgusta pa je bila porabljena dobra petina tega zneska. Unovčenih je bilo 551.594 oz. 27 odstotkov bonov v skupni vrednosti 38,8 milijona evrov oz. 21 odstotkov, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Po teh podatkih je vsak mesec v povprečju unovčenih več kot 10.000 bonov na dan, v zadnjih dneh avgusta se je ta številka gibala celo nad 15.000.

Velik delež bonov še neizkoriščenih

V času poletnih počitnic se je večina imetnikov bonov 21 odločila za koriščenje turistične storitve. Od doslej unovčenih jih je bilo namreč v tej panogi unovčenih 41 odstotkov, največ v vikendu med 14. in 15. avgustom ter v vikendu med 21. in 22. avgustom.

Sledijo gostinstvo s 36 odstotki doslej unovčenih bonov, kultura s 17 odstotki ter šport s šestimi odstotki. Od bonov za kulturo jih je bilo več kot dve tretjini namenjenih za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, so opozorili na Fursu. Večina knjigarn je sicer določila najnižji možni znesek koriščenja bona, denimo pri 50 evrih.

Kar nekaj Slovencev ima tudi še neizkoriščene turistične bone, ki jih je država razdelila prebivalcem pred lanskim poletjem na podlagi tretjega protikoronskega zakona, koristiti pa jih je mogoče le za plačilo prenočišča oz. prenočišča z zajtrkom.

Obe vrsti bonov je mogoče prenašati med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, izkoristiti pa jih je mogoče le še do konca tega leta, poroča STA.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img