Kako se bodo poslanci DeSUS odločili glede podpore vladi?

0
49

Sestanek vodstva DeSUS s poslansko skupino naj bi danes prinesel odgovor o nadaljnjem delovanju oz. položaju strankinih poslancev. Slednji namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije dajejo različna sporočila o tem, na kateri strani se vidijo. Premier Janez Janša njihov odgovor o tem, ali bodo podpirali vlado ali ne, pričakuje do srede.

Stališče vseh članov DeSUS še ni znano

Janša je v petek dejal, da se bodo morali poslanci DeSUS do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicijabrez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo”. Navedel je, da “na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu”, in da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno.

Ko se bodo izrekli, bo Janša predlagal novega ministra za zdravje. Če poslanci DeSUS vlade ne bodo podpirali, pa bo po Janševih besedah odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek iz vrst DeSUS namreč tudi po izstopu DeSUS iz koalicije ostaja na funkciji, medtem ko je Tomaž Gantar z mesta ministra za zdravje odstopil.

Kakšni so odzivi poslancev?

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša v izjavi za STA zaključkov ni želel napovedovati, je pa pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji.

Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi potem, ko je njihov predsednik Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem DeSUS kazalo iti v konstruktivno opozicijo, v kateri si bodo prizadevali za uresničevanje strankinega programa. Simonovič predloga konstruktivne nezaupnice sicer ni podpisal.

Veliko je bilo ugibanj tudi o tem, da utegnejo nekateri poslanci DeSUS kot opozicija z vlado podpisati sporazum o sodelovanju, a se uradno o tem ne izrekajo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here