Kako dolgo bo še smrdelo?

0
41

Krajani Ceršaka že več kot dve desetletji opozarjajo na nesrečno umeščeno kompostarno, zaradi katere naj bi bilo življenje v kraju precej slabše, kot bi bilo, če omenjenega objekta ne bi bilo. Da je poleti na dvoriščih pred hišo praktično nemogoče posedeti in da roji muh vdirajo v stanovanja, znajo povedati tudi tisti, ki ne živijo v neposredni bližini kompostarne. Po desetletjih obljub, da se bo problem vendarle rešil, se ni premaknilo še nič. Novo zagotovilo, da se na v omenjenem problemu tokrat vendarle nekaj dogaja, je ob nedavnem obisku v Podravju podal tudi minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak.

Okoljski predpisi in postopki za pridobitev potrebnih dovoljenj so jasni, prav tako so znane tudi sankcije v primeru nespoštovanja le teh. Vizjak zagotavlja, da bo njegovo ministrstvo sledilo zakonodaji in da obratovanje kompostarne brez potrebnih dovoljenj pač ne bo mogoče.

Kako dolgo bodo v Ceršaku še pripravljeni čakati na odziv pristojnih, preden bodo znova šli na ulico, je težko napovedati. Dejstvo je, da so podobne obljube slišali že od mnogih Vizjakovih predhodnikov in da danes pričakujejo predvsem dejanja, ne obljub. Tega se zaveda tudi aktualni okoljski minister.

Kompostarna kot rečeno razburja že več kot dvajset let, krajani Ceršaka pa na ta problem intenzivno opozarjajo od leta 2017, ko se je organizirala tudi Civilna iniciativa proti kompostarni. Ta je organizirala že nekaj protestnih shodov, nazadnje spomladi leta 2019.
Kompostarna Ceršak je največja v Sloveniji. Začela je z dovoljenjem za predelavo 4900 ton bioloških odpadkov, zdajšnja zmogljivost kompostarne je 36.000 ton na leto, kar predstavlja eno tretjino vseh zmogljivosti v Sloveniji. Problem je tudi njena umeščenost, saj se nahaja v varovanem območju tik ob Muri, ki spada med območja Nature 2000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here