Na ministrstvu za zdravje je v sredo potekal sestanek s predstavniki ptujske splošne bolnišnice, na katerem so večino časa namenili dolgo pričakovani gradnji urgentnega centra, je danes preko svojega Facebook profila sporočil udeleženec sestanka Andrej Čuš, sicer državni sekretar na gospodarskem ministrstvu in ptujski mestni svetnik.

Kot je pojasnil, je sestanek vodil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je bolnišnico pred mesecem dni tudi obiskal in se na lastne oči prepričal, da Ptuj ta projekt potrebuje, ter obljubil dodatna vlaganja v bolnišnico, med drugim približno milijon evrov v bolnišnično lekarno.

Po Čuševih besedah se je na sestanku pokazal velik interes, da se projekt končno uresniči, sam pa je opozoril, da so v regiji pokazali veliko voljo in tudi sami zbrali del sredstev tako preko občin kot preko donacij regijskega gospodarstva.

Med drugim so se po njegovih besedah dogovorili, da vlada poišče možnosti zaprtja finančne konstrukcije, saj po zadnji novelaciji investicijskega programa primanjkuje okoli dva milijona evrov. Vodstvo bolnišnice bo hkrati prečesalo projektno dokumentacijo v smeri racionalizacije in zagotavljanja lastnih virov financiranja, predvsem v obliki nepremičnin, s katerimi upravlja in so v državni lasti.

 

Nedavno so na vlado vprašanje glede usode ptujske urgence naslovili tudi koalicijski poslanci iz regije, Suzana Lep Šimenko, Mojca Žnidarič, Jožef Horvat, Jani Ivanuša in Jožef Lenart. Kot so med drugim zapisali, je po desetih letih resnično čas, da projekt uresničijo.

Vladna stran je ta teden v odgovoru tudi sama spomnila, da je bolnišnico marca obiskal državni sekretar Vindišar in podprl gradnjo novega urgentnega centra na Ptuju v predlagani obliki. Takrat so se tudi dogovorili za sredin operativni sestanek, na katerem so pregledali projektno dokumentacijo ter se usklajevali glede virov financiranja.

Ptujski urgentni center je sicer v skladu z enotno metodologijo oblikovanja urgentnih centrov v Sloveniji uvrščen v center velikosti C3 in je umeščen v pritličje prizidka ob obstoječi polikliniki bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje ima trenutno na voljo rezerviranih nekaj več kot 2,5 milijona evrov denarja v proračunu za obseg urgentnega centra iz metodologije, ki je veljala tudi za druge urgentne centre. Ta denar je še vedno naložen na posebnem računu in je bil tja prenešen iz neporabljenih sredstev minulega leta.

Ministrstvo za zdravje je februarja lani prejela že tretjo novelacijo investicijskega programa s študijo izvedbe, iz katere izhaja, da ocenjena vrednost investicije znaša skoraj 5,7 milijona evrov.

Pri tem bi 4,55 milijona evrov zagotovila država, pol milijona bolnišnica iz lastnih sredstev, po 300.000 evrov pa je na voljo še sredstev lokalnih skupnosti in donacij podjetij. Glede na prejšnjo novelacijo, ki jo je ministrstvo potrdilo aprila 2018, bi moralo slednje zagotoviti dva milijona evrov več, kot je bilo sprva predvideno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj