V Malečniku si bo lokalno prebivalstvo po načrtu Mestne občine Maribor moralo izgraditi male čistilne naprave. Slednje bi vzpostavili v krajih, kjer zaradi oteženega reliefa ni mogoče graditi kanalizacije. V krajevni skupnosti to odločitev pozdravljajo, a ob tem opozarjajo, da bi morala občina ali država te projekte tudi sofinancirati. Po besedah predsednika krajevne skupnosti Jožefa Škofa si pretežno upokojenci z nizkimi pokojninami takšne investicije ne morejo financirati sami.

KS Malečnik po površini spada med večje v MOM. Geografske značilnosti tega območja pa v nekaterih višje ležečih predelih ne omogočajo gradnje kanalizacije ali priključitve na javno kanalizacijsko omrežje. Zato si bodo morali krajani zgraditi male čistilne naprave in se ob tem sprašujejo ali lahko pričakujejo tudi sofinanciranje občine ali države?

Zaradi vseh poravnanih dajatev, od okoljskih, komunalnih do spremembe kmetijskega zemljišča se v lokalni skupnosti nadejajo, da bodo jim pristojni prišli nasproti.

Predsednik KS Malečnik Ruperče Jožef Škof ni zadovoljen z stališčem občine, ki v sodelovanju z državnimi in evropskimi deležniki tem ljudem zapoveduje gradnjo malih čistilnih naprav. Po njegovih besedah bi morali svoje zahteve pri izgradnji nujno sofinancirati.

Mestna občina Maribor bi se lahko zgledovala po številnih okoliških krajih, v katerih občine sofinancirajo komunalno problematiko težje dostopnejšim krajem. Rešitev se mora izvesti ne samo na lokalnem, temveč tudi državnem nivoju.

Odprava problematike na tem območju bi imela številne pozitivne učinke, krajani bi imeli dostojno urejeno komunalno infrastrukturo, občina pa bi sledila evropskim trendom gradnje malih čistilnih naprav, kar bi izboljšalo tudi okoljevarstveno področje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj