Kakne so pričakovane cene pred letošnjo ogrevalno sezono?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Letošnja ogrevalna sezona je tik pred vrati, ta pa bo v nekaterih mestih z daljinskim sistemom na toploto ali sistemom oskrbe z zemeljskim plinom dražja. Podražitev je že doletela prebivalce v Mariboru, v Celju se cene ne bodo spremenile, pričakovane podražitve pa se obetajo na Ptuju.

Višje so tudi cene v Mariboru

Zaradi spremembe parametrov vhodnih elementov strukture cene so v Energetiki Maribor s septembrom zvišali prodajno ceno variabilnega dela toplote gospodinjskega odjema z 78,2 na skoraj 82 evrov za MWh, kar je skoraj petodstotni dvig. Kot napovedujejo, bodo cene tudi v prihodnje odvisne od gibanja cen vhodnih energentov.

Energetika Maribor ob tem napoveduje, da je mogoče pričakovati dvig cen ogrevanja v sistemu daljinskega ogrevanja. Kot je za STA pojasnil komercialist v tem javnem podjetju Rok Sebo, cene zemeljskega plina, ki je še vedno njihov glavni proizvodni vir toplotne energije, na trgu v zadnjih mesecih nekontrolirano rastejo, oktobra in novembra pa je po njegovem pričakovati dodaten dvig cene omenjenega energenta.

Energetika Maribor trenutno ogreva 13.225 gospodinjstev in približno 370 ostalih odjemalcev.

Podražitev se nadejajo tudi v MO Ptuj

Cene se bodo zvišale tudi na Ptuju, kjer Javne službe Ptuj trenutno daljinsko ogrevanje omogočajo 2126 gospodinjstvom in 21 poslovnim odjemalcem, potem ko se je letos na vročevod priključil nov stanovanjski blok z 48 gospodinjstvi. Kot so povedali za STA, je glede na precejšnje povišanje cene zemeljskega plina, ki je njihov edini energent za proizvodnjo toplote, pričakovati tudi dvig cen ogrevanja. Ker točnih podatkov trenutno še nimajo, ne želijo napovedovati, kolikšen dvig je mogoče pričakovati.

V Mestni občini Celje bo cena daljinskega ogrevanja, predvsem zaradi Toplarne Celje, ki uspešno in cenovno učinkovito proizvaja toploto iz odpadkov od leta 2011, glede na parametre za izračun cene predvidoma ostala nespremenjena, so za STA povedali v Energetiki Celje. Ta bo tudi za odjemalce zemeljskega plina, ki se je sicer v zadnjem obdobju močno podražil, obdržala ceno nespremenjeno. Akcijsko ceno so letos celo znižali in je po njihovih pojasnilih trenutno med najnižjimi v Sloveniji. Trenutna cena ogrevanja v sistemu daljinskega omrežja je 43,89841 evra za MWh brez DDV oz. 53,55606 evra za MWh z DDV za variabilni del na mesec. Z rednim ogrevanjem toplovodnega omrežja bodo po pričakovanjih začeli v začetku oktobra.

Dražje ogrevanje bo po pričakovanjih tudi za tiste z individualnimi kurišči, saj se cene energentov, tako plina kot lahkega kurilnega olja, na trgu zvišujejo, kar ima vpliv tudi na prodajne cene.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:58

V Slovenski Bistrici želijo zeleno mobilnost

Od 20. septembra bo potekal Evropski teden trajnostnega razvoja 2021. Gre za vseevropsko pobudo, ki tudi letos spodbuja različne...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img