spot_img

Kaj prinašajo višje povprečnine?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Potem, ko je vlada Republike Slovenije pred dnevi sprejela sklep o višjih povprečninah, se v številnih občinah veselijo dodatnih sredstev za sicer precej tesne občinske proračune. Ali bodo župani z višjimi povprečninami dejansko lahko za občane storili kaj več, pa bo predvsem odvisno od višanja cen ter obveznih nalog, ki jih država nalaga občinam.

Povprečnina se iz dosedanjih 628,20 evrov ponovno dviguje, in sicer prihodnje leto najprej za 17 evrov, to je na 645 evrov v letu 2022 in nato na 647 evrov v letu 2023.

Povprečnine so že vrsto let kamen spotike med državnimi in lokalnimi oblastmi. Občine, prepričane, da država od njih zahteva več, kot jim sploh ponuja, so zato pogosto opozarjale na razkorak med denarjem ki ga država občinam namenja in nalogami, ki jih od njih zahteva. Pogosto je višjim povprečninam sledila tudi kakšna dodatna obvezna naloga občine.

In čeprav bo ta razkorak z novimi povprečninami manjši, bi občine za normalno delovanje potrebovale skoraj 100 evrov po prebivalcu več. Dodatno na učinkovitost višjih povprečnin vpliva tudi enormna rast cen, sploh materialov, ki jih občine potrebujejo pri svojih investicijskih projektih. A nekaj si bodo z dodatnimi sredstvi na občinah vseeno lahko pomagali.

A župane veseli tudi napredek v sodelovanju med državo in lokalnimi oblastmi. Župan Soršak je namreč prepričan, da ima aktualna oblast za lokalne skupnosti več posluha.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img