spot_img

Kaj prinaša Novela zakona o igrah na srečo?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Novela zakona o igrah na srečo je po mnenju Slovenske karitas in Rdečega križa Slovenije nesprejemljiva in škodljiva za širšo družbo. Poslance so zato pozvali, naj novelo zavrnejo, saj se s predvidenimi ukrepi predvsem krepi tržna in marketinška dejavnost iger na srečo, kar je med drugim nedopustno z vidika nevarnosti širjenja zasvojenosti.

Igre na srečo so tvegana dejavnost

Tovrstna za družbo in igralce tvegana dejavnost je v Sloveniji po mnenju dobrodelnih organizacij zadovoljivo zamejena in ustrezno kontrolirana s strani države. “Predlagane spremembe želijo predvsem povečati število igralcev, še posebej na področju športnih stav, kjer se na široko odpira vrata agresivnim tujim prirediteljem, za kar ni nikakršne razumne potrebe,” sta organizaciji zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Opozorili so, da je glede na izkušnje z zasvojenostmi, ki jih imajo v programih humanitarnih organizacij, zasvojenost z igralništvom in športnimi stavami predvsem na internetu in zasvojenost z ekrani nasploh v hitrem porastu.

“Dosedanji prireditelji so lastniško kontrolirani s strani države in dotičnih fundacij, ki imajo v primeru Loterije Slovenije večino v nadzornem odboru in s tem nadzor nad stroški, naložbami in delitvijo dobička, ki gre v deležu lastništva tudi za družbeno koristne namene. Sprememba zakona ne predvideva večinskega lastniškega deleža države in fundacij za nove prireditelje in s tem nadzora nad poslovanjem in delitvijo dobička,” so še izpostavili.

Kaj bi prineslo sprejetje Novele o igrah na srečo?

“Manjši delež koncesij pomeni manj sredstev za družbeno koristne namene in več sredstev za agresivno oglaševanje in mamljive dobitke, kar je močan vzvod za razvoj zasvojenosti ter drugih škodljivih posledic,” so ponovili.

Svarijo pred nekajmilijonskim izpadom za družbeno koristne namene na področju športa ter pomoči invalidom in revnim. “Vse to na račun visokih dobitkov ter dobičkov in oglaševanja tujih zasebnih prirediteljev. Če so že dovoljene škodljive in tvegane igre na srečo, morajo biti prihodki in dobički prirediteljev biti v čim večji meri vrnjeni v družbeno koristno dejavnost,” so zapisali.

Tudi v primeru scenarija “pozitivnih” učinkov na davke države in koncesije, ki jih predstavljajo predlagatelji, ti ne morejo odtehtati povečanja problematike zasvojenosti ter spremljajočega kriminala, še manj pa uničenih človeških življenj in družin. “Menimo, da Slovenija ne potrebuje agresivnega širjenja tveganih iger na srečo,” so sklenili.

DZ je, kot je pokazala petkova razprava v DZ, razdeljen glede predlagane novele zakona o igrah na srečo, ki bi med drugim omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo. DZ bo o predlogu zakonske novele glasoval v torek.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img