spot_img

Kaj prinaša letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki bo v Sloveniji in po vsej Evropi potekal med 20. in 28. novembrom, letos v ospredje postavlja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, pri čemer poudarja pomen sodelovanja in solidarnosti. Odgovornost vseh nas je, da sodelujemo pri ekološkem prehodu in prispevamo k skupnemu cilju – prihodnosti brez odpadkov – kot delu evropske zelenega prehoda in trajnostne politike Evropske unije.

Zmanjševanje odpadkov bi moral biti skupen cilj

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je na novinarski konferenci v Centru ponovne uporabe v Ljubljani poudaril, da je »zmanjševanje odpadkov naš skupen cilj, ki ga lahko dosežemo le vsi skupaj. Ministrstvo za okolje in prostor zato spodbuja ravnanje, da do odpadkov sploh ne pride. V ta namen osvešča potrošnike, da kupujejo racionalno, in gospodarstvo, da učinkovito izrablja surovine. To je v interesu vseh, saj se to ljudem pozna v denarnicah, podjetjem pa v manjših stroških«, je poudaril minister.

Kot je dejal, je treba pri izdelkih stremeti k temu, da ne povzročijo takšnega odpadka, ki ni ponovno uporabljiv ali reciklabilen, ter spodbujati njihovo ponovno uporabo. »Šele na koncu hierarhije ravnanja z odpadki sta odlaganje oziroma termična obdelava, vendar moramo storiti vse, da je takšnih odpadkov čim manj«, je poudaril.

Minister mag. Vizjak je spomnil, da novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2), ki ga je nedavno sprejela vlada, veliko pozornosti posveča prehodu odpadka v ponovni proizvod in krožnemu gospodarstvu. Zakon določa tudi učinkovit način upravljanja, da odpadki ne bodo več ostajali v skladiščih izvajalcev javne službe in povzročali težav, kot se dogaja zdaj. »Želimo preprečiti, da se davkoplačevalskega denarja ne bo več namenjalo za odpravo anomalij v sistemu.«

Plakat na katerem piše, da ETZO poteka med 20. in 28. 11. "Skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino odpadkov"

Kateri so glavni poudarki ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov?

Letošnji ETZO vse državljane spodbuja, da skupaj ukrepamo in oblikujemo krožne skupnosti, namenjene preprečevanju nastajanja odpadkov. Negotovi časi, v katerih smo, še dodatno poudarjajo vloge, ki jih imajo lahko majhne skupnosti pri prehodu na trajnostne vzorce potrošnje in proizvodnje. Vse organizacije (vladne in nevladne organizacije, množična gibanja, podjetja, izobraževalne ustanove, javni organi) ter posamezni državljani lahko prispevamo k zmanjševanju odpadkov, preprečujemo njihovo nastajanje ter z navadami, kot sta ponovna uporaba ter ločevanje odpadkov, prispevamo k skupnemu ciljuprihodnosti brez odpadkov.

Ključna beseda letošnjega leta je sodelovanje med posamezniki ali skupinami ljudi, ki si predstavljajo in skupaj gradijo skupnosti, ki temeljijo na pristopu krožnega gospodarstva po vsej Evropi in širše. Negotovi časi so nam pokazali pomen človeškega stika, predvsem pa moč, ki jo imajo ljudje pri spreminjanju vsakodnevnih navad. Krožni pristop je treba razširiti na lokalno raven in doseči hiše, pisarne, šole, tovarne, trge, mestne hiše, lokalne organizacije, kmetije itd.

Potreben je popoln ekološki prehod, ki ga morajo voditi in imeti v lasti skupnosti, če želimo, da uspe. Med posamezniki, ki verjamejo v družbo, ki preneha proizvajati odpadke in deluje skupaj za spodbujanje krožnega gospodarstva in doseganje trajnostnega razvoja z ohranjanjem dobrega ravnovesja med temeljnimi okoljskimi, socialnimi in gospodarskimi stebri, je potreben občutek solidarnosti in sodelovanja. Majhne, ​​lokalne, pravične, vključujoče in krožne skupnosti lahko igrajo veliko vlogo pri spodbujanju Evrope k trajnostni prihodnosti.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img