Evropski parlament bo danes začel januarsko plenarno zasedanje, na katerem bodo glavne teme cepiva proti covidu-19 v EU, prihodnji odnosi med unijo in ZDA ter sprejemanje resolucije o uveljavitvi pravice do odklopa. Portugalski premier Antonio Costa pa bo evropskim poslancem predstavil prednostne naloge portugalskega predsedstva Svetu EU.

V razpravi pričakovati dodatna pojsasnila o cepivu proti covidu-19

V razpravi o cepivih proti covidu-19 bodo v torek evropski poslanci po pričakovanjih izpostavili potrebo po večji jasnosti in preglednosti pogodb o nakupu cepiva, ki jih je Evropska komisija v imenu članic sklenila s proizvajalci. Na seji, ki bo tudi tokrat zaradi pandemije potekala na daljavo, naj bi zahtevali dodatna pojasnila o trenutnem položaju glede strategije EU o cepivih proti covidu-19.

Prav pomanjkanje preglednosti so poslanci na pristojnem odboru izpostavili kot enega od razlogov, ki spodbuja omahovanje ljudi pri odločanju za cepljenje ter dezinformacije v zvezi z varnostjo cepiv.

V sredo razprava o nedavnih dogodkih v ZDA

V sredo, na dan, ko bo v ZDA potekala inavguracija novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna, bo Evropski parlament razpravljal o nedavnih dogodkih v ZDA, ko so podporniki predsednika Donalda Trumpa vdrli v ameriški kongres, čemur so sledili postopki za odstavitev Trumpa zaradi njegove vloge pri spodbujanju nasilja. V parlamentu ocenjujejo, da bo prisega Bidna priložnost za novo poglavje odnosov med EU in ZDA.

Portugalska začenja s predsedovanjem Svetu EU

Portugalski premier Antonio Costa bo sredi tedna predstavil program šestmesečnega predsedovanja Portugalske Svetu EU, sledila bo razprava z evropskimi poslanci. Portugalska, ki je predsedovanje prevzela 1. januarja, se bo osredotočila na reševanje socialnih razsežnosti pandemije covida-19 ter na vključujoč podnebni in digitalni prehod. V mesecu maju naj bi portugalsko predsedstvo v Portu pripravilo socialni vrh EU.

Parlament naj bi v četrtek pozval k sprejetju zakonodaje EU, ki bi zagotavljala pravico do digitalnega odklopa od dela, ki bo zagotovil jasno razmejitev med delovnim in prostim časom. Poslanci menijo, da je pravica do odklopa temeljna pravica, ki delavcem omogoča, da se vzdržijo opravljanja nalog, povezanih z delom, telefonskih klicev, elektronske pošte in drugih elektronskih sporočil izven delovnega časa.

V skupni razpravi in glasovanju o treh resolucijah pa bodo evropski poslanci v četrtek predlagali vrsto ukrepov za večjo enakost spolov in boljšo zaščito pravic žensk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj