Kaj prinaša 2021?

Novoletne poslanice večine svetovnih voditeljev spremljajo napovedi o težkem obdobju, ki prihaja. Tudi Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je vodilna gospodarska sila Evrope, je opozorila, da bo leto 2021 težko.  In kaj nas čaka?

Spletni portal akademija Finance poroča, da se bo avtomobilski trg začel regenerirati šele v letu 2023. “V prvi polovici leta je to pomenilo od 25- do 30-odstotni upad prodaje globalno, od tega 15-odstotnega na Kitajskem, 24-odstotnega v ZDA in kar 40-odstotnega v Evropi. Do konca leta se bo prodaja avtomobilov v svetu skrčila za slabih 20 odstotkov, na 75 milijonov avtomobilov, v prihodnjem letu pa bo po napovedih LMC Automotive zrasla na 84 milijonov vozil, kar je na ravni leta 2016 in 2017. Po napovedih GlobalData se bo trg na lansko raven, torej 90 milijonov vozil, vrnil šele leta 2023,” poročajo.

Covid 19 pospešil digitalizacijo

Kot navajajo v portalu akademija finance so glavni trendi, ki bodo kratkoročno in srednjeročno vplivali na panogo, proizvodnja, ki se vrača v izvorne države, delo od doma in krepitev spletne prodaje. Hitro se tudi razvijajo rešitve na področju interneta stvari, pri analizi velikih količin podatkov, umetni inteligenci, robotiki in 5G.

Globalna IKT-industrija bo v najboljšem primeru 2020 končala na enaki ravni kot lani, še verjetnejši pa je do petodstotni upad, kar lahko po ocenah analitske hiše Gartner pripišemo manjšim proračunom za informatiko podjetij v zabavni in letalski industriji.

Vse več rabe baterijskih hranilnikov

Na področju energetike se bo širila uporaba baterijskih hranilnikov. V baterijske hranilnike bodo začeli vlagati tudi v gospodinjstvih. Najbolj opazna ponudnika takšnih baterij sta Tesla, ki vstopa na slovenski trg prek podjetja NGEN, in Porschejev sistem moon.

Tehnologija bo omogočila več povezovanja odjemalcev in malih proizvajalcev električne energije, ki bodo skupaj ponujali na trgu tako imenovano elektroenergetsko prožnost. To pomeni, povedano poenostavljeno, da bodo zmanjšali porabo, ko bo na trgu elektrika draga, oziroma bodo porabo povečali, ko bo elektrika poceni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj