Stranke KUL bodo po pričakovanjih v petek vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za novega predsednika vlade, prvakom DeSUS Karlom Erjavcem. Za zdaj še nimajo zagotovljenih 46 glasov, nujnih za padec vlade Janeza Janše. Erjavec pod predlogom nezaupnice pričakuje 43 podpisov, tudi poslancev DeSUS. Kako bodo ti ravnali, bo morda znano v torek.

Konstruktivna nezaupnica se napoveduje že nekaj časa

Erjavec je nekajkrat v zadnjih tednih spremenil napoved, kdaj in s koliki podpisi bodo vložili nezaupnico aktualni vladi, po torkovem sestanku z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so združene v KUL, pa je napovedal, da bodo to storili 15. januarja.

Pod predlogom konstruktivne nezaupnice pričakuje 43 poslanskih podpisov, vključno s štirimi poslanci DeSUS. Podpise slednjih pričakuje v torek, ko se bo z njimi sestal, še pred tem pa se bodo predvidoma pogovorili tudi poslanci sami.

V Janševi vladi za zdaj ostaja tudi minister za kmetijstvo iz kvote DeSUS Jože Podgoršek. Erjavec je opozoril, da s tem krši statut stranke, o čemer bodo odločali organi DeSUS. Strankin statut namreč določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Minister za kmetijstvo, Jože Podgoršek (desno)

V primeru neuspeha Levica napoveduje interpelacije

Iz osnutka predloga nezaupnice, ki ga je pred dnevi objavil Siol in se utegne še spremeniti, izhaja, da bo prvopodpisani pod dokumentom vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Ob predlogu za razrešitev Janše v osnutku ocenjujejo, da ne uživa zaupanja državljanov, ker se vlada ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo “privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev”.

Menijo tudi, da od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svobode medijev. Nazadnje ocenjujejo, da je z “nepremišljenimi potezami temeljno ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije v EU, severno-atlantskem zavezništvu in mednarodni skupnosti”.

Tajno glasovanje pušča negotovost

Tajno glasovanje o konstruktivni nezaupnici ne glede na javno opredelitev poslancev pušča odprta vrata enemu ali drugemu izidu. Stranke KUL in Erjavec sicer upe polagajo v poslance SMC. “Nezaupnica bo. Žogica je pri SMC. Oni bodo tisti, ki bodo odločili, ali bo Slovenija svobodna družba ali pa bomo še naprej drseli v avtoritarizem,” so v Levici v četrtek navedli na Twitterju.

Premier Janez Janša pa je na petkovi novinarski konferenci, na kateri je nastopil skupaj s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom in predsednikom NSi Toninom, ocenil, da bo vlada delala normalno tudi po 15. januarju in da bo uspešno zaključila mandat. Ob tem je opoziciji očital, da epidemijo uporablja za politične namene.

Enako je dejal Tonin, ki je že pred tem ocenil, da ima vladna koalicija po odhodu DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Počivalšek pa je v petek poudaril, da SMC je in bo garant stabilnosti in zanesljivosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj