Kaj bo ministrstvo za infrastrukturo v letu 2021 namenilo Podravju?

0
19

Državni proračun za leti 2021 in 2022 je sprejet in je po besedah ministra za finance Andreja Širclja izredno investicijsko in razvojno naravnan. Za investicije je v dveh letih namenjenih okoli 4 milijarde evrov, skoraj milijardo bodo namenili infrastrukturnim projektom. Natančneje 1,07 milijarde evrov, kar je skoraj 270 milijonov več od prvo predlaganega proračuna za leto 2021.

V Podravju največ v ceste in železnice

Veliko denarja bodo namenili gradnji pomembnih vpadnic. Najpomembnejša med njimi je zagotovo cesta Ptuj – Ormož.

Ureditev vozlišča v Pragerskem je predvidena v naslednjem proračunu 2021. Vir: NET TV

Na področju železnic so za prihodnje proračunsko obdobje načrtovane večje investicije v koridorske proge, kot na primer Poljčane–Slovenska Bistrica, Maribor–Šentilj in vozlišče Pragersko.

Letališče postaja nov logistični center

V proračunu so zagotovljena sredstva tudi za obratovanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec želi udejanjiti idejno zasnovo za postavitev modernega multimodalnega cargo logističnega centra. Vir; Net TV

Vrtovec je na poslansko vprašanje Lidije Divjak Mirnik iz LMŠ v zvezi z prihodnostjo spečega letališča povedal, da so načrte o prenovi mariborskega letališča prejšnji teden predstavil mariborskemu županu Saši Arsenoviču, pred tremi tedni pa tudi hoškemu županu Marku Soršaku. V naslednjih dneh se namerava na to temo srečati s še nekaj župani v okolici letališča.

Podaljšanje steze ne pride v poštev, priložnost vidijo v razvoju logistične dejavnosti

Minister je pojasnil, da za nadaljnje uresničevanje ideje želi najprej dobiti podporo županov, saj v nasprotnem primeru s projektom ne bodo nadaljevali. Predlagali bi naj tudi dopolnitev prostorskega načrta, ki ne bi šel  smeri podaljšanja vzletno-pristajalne proge, saj bi s tem naredili preveč hrupa v javnosti, pač pa tudi v smeri gradnje že v prejšnji vladi napovedane gradnje železniškega tira na območje letališča in Magne.

Okrog Magne načrtujejo veliko logistično središče. Vir: Net TV

Po besedah Vrtovca zasnova zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center, največji v Sloveniji, ki bi bil tudi primarno zaledno skladišče Luke Koper. Glede na to, da je na tem območju že začela delovati Magna, sicer z vsemi okoljskimi dovoljenji, lahko po njegovem prepričanju tam brez težav deluje tudi logistični center.

Začasno upravljanje letališča s strani DRI se po prvotnih načrtih zaključuje konec tega leta, vendar za zdaj še ni jasno, ali bo to še nekoliko podaljšano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here