V Sloveniji je kar precej zgledno prenovljenih in urejenih gradov in drugih objektov, kjer je mogoče prenočevanje v samem objektu. Na Ptuju, ki se ponaša z enim najlepših gradov v Evropi, pa se morebitni preureditvi vsaj kakšnega dela grajskega kompleksa v turistične nočitvene zmogljivosti očitno ni nadejati. Čeprav ima Ptuj neprecenljivo bogato kulturno dediščino, imajo številni Ptujčani pomisleke okrog tega, kako ta potencial izkoristijo.
Ptujski grad je zaščitena in največja blagovna znamka najstarejšega slovenskega mesta. A vzdrževanje takšnega kompleksa je velik finančni zalogaj, ki zahteva redne in drage investicije.

Sedaj pridobivajo ponudbe, s katerimi bodo zagotovili najugodnejšega izvajalca obnovitvenih del, ki jih bo financiralo ministrstvo za kulturo, obenem pa načrtujejo tudi druge investicije.

Najbolj nujna je sanacija grajskega obzidja, ki vidno propada. Projekt je že dolgo na proritetni listi ministrstva za kulturo, a do sedaj denarja zanj niso zagotovili.

Ciljev in izzivov Pokrajinskemu muzeju ne manjka, a kljub številnim aktivnostim se soočajo s kadrovsko, finančno in infrastrukturno podhranjenostjo, kar se kaže tudi pri vsebinski izvedbi in samih zbirkah, ki jih ne zmorejo urediti in posodabljati, kot bi si želeli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj