spot_img

Kako je NK Maribor kadroval v poletnem prestopnem roku?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Za NK Mariborom je eden najbolj pestrih prestopnih rokov v zgodovini kluba, saj ga je zapustilo kar 13 nogometašev: Jasmin Handanović (upokojitev), Aljoša Matko (prodaja v Hammarby), Aljaž Cotman, Gregor Bajde, Luka Koblar, Felipe Santos, Amir Dervišević, Špiro Peričić, Kenan Pirić, Alexandru Cretu, Denis Klinar, Luka Uskoković (vsi; sporazumna prekinitev pogodbe) in Jan Mlakar (potek posoje, selitev v Hajduk). Koga je športni direktor Marko Šuler pripeljal namesto zgoraj naštetih nogometašev in kaj se od novih okrepitev pričakuje?

Položaj vratarja ostaja nespremenjen

Šuler je pred sezono 2021/22 v klub pripeljal 22-letnega nizozemskega vratarja Menna Bergsna, ki velja za produkt Dordrechotove nogometne šole (zamenjava za Kenana Pirića). Kljub temu pa vratarska številka ena ostaja Ažbe Jug, ki bi si glede na predstave v letošnjem prvenstvu prav gotovo “zaslužil” kakšno tekmo začeti na klopi za rezervne nogometaše. 10 prejetih zadetkov na 7 odigranih tekmah je za vratarja ekipe, ki se bori za prvaka preprosto preveč. Trener Simon Rožman za enkrat sicer še ne razmišlja o (začasni) menjavi vratarja, a bi slej ko prej moral priložnost ponuditi tudi mlademu Nizozemcu.

Obramba s spremembami, a slabim učinkom

Obrambna vrsta Maribora je v primerjavi s prejšnjo sezono okrepljena, a kljub temu še niti približno ni na optimalnem nivoju. Če so vijoličasti lani za slabe obrambne predstave imeli izgovor v poškodovanem Nemanji Mitroviću, je občasni slovenski reprezentant letos na voljo, pa zadnja vrsta ne deluje nič kaj učinkoviteje. Standardna člena v osrčju obrambe sta sicer omenjeni Mitrović in okrepitev iz nemškega Kölna Robert Voloder, ki se je za enkrat, kljub 21-letom izkazal, kot solidna okrepitev.

Na desnem bočnem položaju Rožman najbolj zaupa kapetanu Martinu Milcu (Marcos Tavares je v moštvu zgolj še v vlogi mentorja), medtem ko si položaj levega bočnega delita Gregor Sikošek in Vid Koderman. Slednji je sicer nadaljeval z dobrimi igrami iz lanske sezone, a je po domnevnem zanimanju Fiorentine vidno padel v formi. Adekvatno zamenjavo pa mu predstavlja prišlek iz Domžal, Gregor Sikošek (7 tekem, 2 asistenci).

Vezna linija s kvalitetnimi posamezniki

Maribor je na sredini igrišča v poletju menjal največ, standardna zadnja vezna iz prejšnjih sezon Alexandruja Cretuja in Amirja Derviševića sta zamenjala Blaž Vrhovec in Aleks Pihler. Rožman sicer ne igra več z dvema defenzivnima vezistoma, ampak le z enim, ob centralnemu in napadalno usmerjenemu vezistu. Šuler je poglavitno okrepitev v vezni liniji našel v Marku Alvirju (posoja iz Viktorie Plzen), a slednji za enkrat še ni pokazal vsega svojega potenciala.

Za zanimivo okepitev velja omeniti Antoina Makoumbouja, ki se je že izkazal z zavidljivim tehničnim znanjem oz. t.i. “potezo več”. Ob Alvirju in Janu Repasu pa mesto v začetni enajsterici izgublja Rok Kronaveter. Eden najboljših posameznikov Prve lige tako postaja vidno nezadovoljen s svojim statusom v ekipi, kar je neuradno že dal vedeti tudi trenerju Rožmanu. Zato se poraja vprašanje, zakaj je Šuler sploh podaljšal pogodbo Kronavetru, ki je v letošnji sezoni bolj v vlogi statista, kot odločevalca tekem?

Neučinkovit napad dočakal kapitalno okrepitev

Maribor je v napadalnem delu moštva zapustil Jan Mlakar, ki mu je potekla posoja s strani Brightona in se je kasneje preselil k Hajduku iz Splita. Mlakar je veljal za gonilno silo vijoličastega napada, ki ga bo težko nadomestiti. Šuler je v klub v začetku prestopnega roka pripeljal Roka Sirka, a je hitro postalo jasno, da zaradi pomanjkanja tekem ne more biti prva izbira v napadu. Prav tako ne Žan Vipotnik, ki sicer velja za velikega talenta, a je za prevzem tako pomembnega mesta v moštvu še premlad.

Na krilnih položajih so si do sedaj minutažo delili predvsem Rudi Požeg Vancaš, okrepitev iz Bilj Danijel Šturm in Nino Žugelj, ki se je vrnil iz posoje iz ljubljanskega Brava. Najboljše partije je do sedaj pokazal Žugelj, a vseeno se je Šuler odločil pripeljati še enega krilnega nogometaša Malika Selloukija. Slednji velja za izrazitega levičarja z zavidanja vrednim tehničnim znanjem, lani pa je odigral celo nekaj tekem v majici Nice v prvi francoski ligi, Ligue 1.

Navijači Maribora so proti koncu poletne nogometne tržnice, kljub številnim novincem pogrešali kapitalno okrepitev v napadu in jo dočakali na zadnji dan prestopnega roka. Šulerju je uspelo v klub pripeljati Ognjena Mudrinskega (posoja iz Jagiellonie Bialystok), tretjega najboljšega strelca srbske lige vseh časov. Mudrinski bi vsaj na papirju moral predstavljati eno največjih okrepitev tega prestopnega roka. Cilj pa je jasen: doseči vsaj med 15 in 20 zadetkov v sezoni ter ekipo Maribora popeljati do 16. naslova državnega prvaka, kar pa je gotovo lažje reči, kot storiti.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img