spot_img

Kadra ni, a gostinci bodo zaposlene vseeno prisiljeni odpuščati

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev ima negativen vpliv tudi na gostince. Od začetka preverjanja pogoja PCT je večini gostincev promet upadel od 30 do 50 odstotkov, kar 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim država ne bo pomagala s subvencioniranjem skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani izvedla sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

“Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije Covid-19 in z njo povezanih ukrepov. Kot vemo, je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj PCT pa jih ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev in celo razmišljajo o zapiranju svojih lokalov. Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,” ob tem poudarja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Rezultati ankete, v kateri je sodelovalo 272 gostincev, članov sekcije, kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini, torej 92 % gostincev. Upada ne občuti zgolj osem odstotkov vprašanih.

Večina z upadom prometa med 30 in 50 odstotkov

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 %) beleži upad prometa med 30 in 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 %, ima po uvedbi pogoja PCT upad prometa med 10 in 30 odstotki, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.  

Izvajalce ankete je zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo. Malo manj kot polovica, 49 %, jih pravi, da odpuščali ne bodo. Kar 39 odstotkov pa bo primoranih tudi odpuščati. 12 odstotkov vprašanih pa celo pravi, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 %) ocenjuje, da bo potrebno odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 %) pa načrtuje, da bo odpustila celo od 25 do 50 odstotkov zaposlenih. 13 odstotkov gostincev pa napoveduje odpuščanje več kot polovico zaposlenih.

Absurdna situacija – delavcev ni, a bo treba kljub temu odpuščati

Kljub temu, da nekateri gostinci zaradi upada prometa načrtujejo odpuščanje, pa se v gostinstvu že vrsto let soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Več kot tri četrtine (77 %) gostincev v anketi odgovarja, da se soočajo s pomanjkanjem kadra. Manj kot četrtina vprašanih pa tega problema nima.

Da je situacija absurdna, pa v tej situaciji meni tudi predsednik sekcije Blaž Cvar. “Kader v gostinstvu že sicer težko dobimo, sedaj pa bodo nekateri primorani zaradi omejitev poslovanja in finančnih izgub celo odpuščati,” pojasnjuje Cvar.

Na vprašanje, ali v svojem lokalu pri gostih preverjajo pogoj PCT, je večina, 63 odstotkov, odgovorila pritrdilno. Delno jih pogoj PCT preverja 32 odstotkov, zgolj pet odstotkov pa pogoja ne preverja.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img