Je koronakriza je v okolje “odvrgla” še več plastike?

Onesnaženje in druge obremenitve okolja so neizbežna posledica civilizacijskega razvoja ter vplivajo tako na okolje kot na zdravje in počutje ljudi. Eden večjih problemov današnjega časa pa je plastično onesnaževanje , ki negativno vpliva na živali in rastline, njihovo naravno okolje.

Epidemija koronavirusa je poleg vseh negativnih posledic prinesla enega redkih tudi pozitivnih učinkov in sicer se je v času karantene oziroma ustavitvi javnega življenja onesnaževanje na vseh ravneh drastično zmanjšalo, tudi onesnaženost zraka v primerjavi s preteklim letom.

Po drugi strani pa je pandemija virusa vocid-19 prinesla večjo uporabo plastike v zdravstvenem pogledu. Čeprav je z različnimi raziskavami dokazano škodljiva za zdravje in ena največjih groženj sveta, si še vedno ne predstavljamo nakupa v trgovini brez da bi prinesli domov ogromno nepotrebne embalaže.

Slovenci sicer na leto porabimo med 130 in 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo več kot pol ure, nato pa se prav te vrečke, ko jih odvržemo v smeti razkrajajo tudi do 1000 let. Da spremenimo to stanje pa bo potrebno spremeniti predvsem navade vsakega posameznika.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj