spot_img

Je domov za starostnike preveč?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna vizija smo raziskali prihodnost domskega varstva za starejše. Dom upokojencev Ptuj spada s skoraj 900 posteljami med največje centre za starostnike. Z nekaj manj kot 12 milijoni evrov bodo svoje storitve še izboljšali. Navkljub številnim  posteljam pa veliko županov želi institucionalno domsko varstvo pripeljati v svoje občine, pri čemer mnogi med njimi nimajo ustreznih mehanizmov za zagotavljanje kakovostne oskrbe starejših.

Ker potrebe po institucionalnem varstvu iz leta v leto rastejo, saj se prebivalstvo v Sloveniji stara, je bila s strani Doma upokojencev Ptuj že v letu 2019 načrtovana investicija v novo enoto Žabjak v Mestni občini Ptuj. V mesecu juniju je bil podpisan tripartitni sporazum med Ministrstvom  za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestno občino Ptuj ter Domom upokojencev Ptuj. Dom upokojencev Ptuj se je na razpis  »REACT EU – ESRR« prijavil v prvem prijavnem roku.

Po idejni zasnovi projekta bo objekt v Žabjaku zasnovan v obliki črke L. Meril bo 10.345 kvadratnih metrov. V enoti Žabjak bo prostora za 150 stanovalcev, od tega 20 za začasne namestitve do treh mesecev in 12 za dnevno varstvo. Približno polovica mest bo v enoposteljnih sobah, polovica pa v dvoposteljnih. Vrednost projekta po stalnih cenah znaša 16.700.000 EUR z DDV.

Dom upokojencev Ptuj bo v novogradnjo Žabjak investiral okrog 3.364.000 EUR lastnih sredstev, preostanek bo pokrit delno s strani prejetih sredstev razpisa »REACT EU – ESRR«   ter delno s strani strukturnih skladov, kjer je Dom upokojencev Ptuj že prejel 1.434.000 EUR za vzpostavitev dnevnih in začasnih nastanitev.

A zaradi vse večje potrebe po domskem varstvu in močni finančni podpori so želje številnih lokalnih skupnosti, da domove za starejše postavijo v svojih občinah. Vseh postelj v podravski regiji bo po izgradnji domov, za katere so že pridobljene koncesije, okoli 3.500, po izračunu resornega ministrstva za delo, družino in socialne zadeve bi jih zadostovalo okoli sto manj.

V trenutni covid situaciji je treba opozoriti na nekatera odstopanja, in sicer da je razpoložljivih manj postelj, kot je dejansko mest. Domovi morajo zagotavljati prosta mesta za potrebe sive cone, za rdečo cono pa se celo preoblikuje delovanje doma, da se na primer en oddelek spremeni v rdečo cono.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img