spot_img

Izstrelitev satelita TRISAT prestavljena

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Satelit TRISAT bi moral po več kot desetletju razvoja in večkratni skorajšnji, a prestavljeni izstrelitvi, ponoči končno poleteti v vesolje. A to se spet ni zgodilo, saj je Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ponoči, le dobre pol ure pred načrtovano izstrelitvijo satelita TRISAT, prejela informacijo, da je polet nosilne rakete Vega, na kateri se nahaja satelit, ponovno odpovedan oziroma prestavljen.

Z izstrelitvijo pa se je že zelo mudilo, saj so lahko raketa in sateliti v pripravljenosti na izstrelitev zgolj dvanajst dni.
Raketo in satelite bo tako treba zdaj znova pripraviti, kar bi lahko trajalo približno dva tedna.

Po prvotnih načrtih je bila izstrelitev načrtovana že septembra lani, a so jo zaradi spodletele izstrelitve rakete vega julija lani preložili. Marca letos pa je izstrelitev preprečila pandemija virusa covida-19. Kdaj točno bo prišlo do že dolgo pričakovane izstrelitve pa je praktično nemogoče napovedati.

Z izobraževalnega vidika je misija že dokazala svojo vlogo z zagotavljanjem dragocenih izkušenj, ki so in bodo še kako potrebne prihodnjim generacijam slovenskih vesoljskih inženirjev.
Znanstveni cilj misije je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturnega hiperspektralnega optičnega tovora, ki skupaj z visoko zmogljivo S-BAND komunikacijo zagotavlja cenovno ugodno opazovanje Zemlje.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img