spot_img

Izbranih 17 prejemnikov namenskih sredstev iz pobude React-EU za oskrbo starejših

V zadnjem tednu

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo seznam prejemnikov sredstev v okviru razpisa za vlaganje v razvoj oz. dvig ravni infrastrukture za oskrbo starejših iz pobude React-EU. Uspešnih je bilo 17 domov za starejše in upokojence iz 10 slovenskih regij, ki bodo prejeli 93 milijonov evrov namenskih sredstev.

Kaj je bi predmet javnega razpisa?

Predmet javnega razpisa je bilo sofinanciranje investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije covida-19 ali drugih nalezljivih bolezni. Javni razpis je bil namenjen reševanju kritičnih razmer, pokrivanju vrzeli in zagotavljanju ustreznih standardov v obstoječih institucijah socialnega varstva ter podpori procesu deinstitucionalizacije.

Skupna višina razpoložljivih (nepovratnih) namenskih sredstev javnega razpisa za obdobje od 2021 do 2023 znaša 93.000.762 evrov. Predvideno je sofinanciranje upravičenih stroškov, ki bodo pri prijavitelju nastali v obdobju od 1. februarja 2020 do konca izvajanja sofinanciranih aktivnosti projekta, vendar ne kasneje kot do 30. junija 2023.

Prejemniki so v gorenjska regiji Dom starejših občanov (DSO) dr. Franceta Bergelja Jesenice in DSO Kranj, v zasavski DSO Polde Eberl Jamski Izlake in DSO Tisje, v osrednje slovenski DSO Ljubljana Vič Rudnik in DSO Ljubljana Bežigrad, v savinjski Dom za varstvo odraslih Velenje in DSO Šmarje pri Jelšah, v jugovzhodni DSO Črnomelj, DSO Metlika in DSO Novo mesto, v goriški regiji DSO Ajdovščina, v obalno-kraški Obalni dom upokojencev Koper, v pomurski DSO Rakičan in DSO Lendava, v podravski DSO Ptuj in v koroški regiji DSO Koroški dom.

Kakšen je bil odziv pristojnega ministra Ciglerja Kralja?

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ob objavi prejemnikov poudaril, da je bilo področje oskrbe starejših v zadnjem desetletju zapostavljeno, kar je otežilo preprečevanje in obvladovanje širjenja covida-19 v domovih za starejše. Zato je takoj od nastopa mandata oskrbo starejših postavil na prioritetno mesto. “Vesel in zadovoljen sem, da smo dosegli velik napredek in za obvladovanje navedenih izzivov zagotovili 93 milijonov kohezijskih sredstev iz naslova pobude React-EU, ki jih bodo po zaključenem razpisu prejelo 17 prijaviteljev,” so v sporočilu za javnost povzeli besede ministra.

“V mojem mandatu intenzivno pripravljamo in realiziramo projekte, s katerimi bomo zagotovili več mest v domovih za starejše, ravno tako krepimo projekte, s katerimi bomo izboljšali standarde bivanja, med katerimi je tudi sofinanciranje investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje za stanovalke in stanovalce domov,” je še izpostavil.

Sredstva bodo izplačana v okviru javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, upoštevajoč deinstitucionalizacijo, v okviru Operativnega programa evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi 15 React EU – ESRR.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel