Iz Kitajske poročajo o drugem valu okužb

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 2,4 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 630.000, več kot 165.000 jih je umrlo.

Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo že več kot 764.000 ljudi. V Španiji je z več kot 198.000 okuženimi se razmere počasi umirjajo. Na Apeninskem polotoku je več kot 178 tisoč pacientov s covid 19. V Franciji so včeraj potrdili najmanj okužb v zadnjem mesecu, v Nemčiji pa je več kot 145.000 okuženih. Tudi v Združenem kraljestvu je število okuženih preseglo 120.000. V Turčiji se razmere še nič ne umirjajo, tam je okuženih več kot 86.000 prebivalcev. V Iranu so potrdili več kot 82.000 okužb z novim koronavirusom. Razmere pa se zaostrujejo v Rusiji, kjer so včeraj našteli več kot 6000 novo odkritih okužb.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto opozoril Kitajsko pred posledicami, če se bo izkazalo, da je odgovorna za pandemijo koronavirusne bolezni 19 in je za to vedela. Na novinarski konferenci v Beli hiši je poudaril, da bi lahko bolezen na Kitajskem ustavili, še preden se je zares začela, a je niso. Dodal je, da posledično zdaj trpi cel svet. Vodja instituta za virologijo v kitajskem Wuhanu pa je zavrnil očitke ZDA, da novi koronavirus izvira iz njihovega laboratorija.

V več evropskih državah začenjajo postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. V Nemčiji bodo lahko odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če se bodo tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi. Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu bodo znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. Na Norveškem se bodo danes odprli vrtci, vrata bodo odprli tudi frizerski in kozmetični saloni, delati pa bodo lahko začeli tudi fizioterapevti in psihologi. Na Danskem pa bodo od danes med drugim lahko odprti frizerski saloni, saloni za tetoviranje in avtošole.

V Izraelu so omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19. Del prebivalstva se je tako lahko vrnil na delovna mesta, znova so se odprle nekatere trgovine ter šole za otroke s posebnimi potrebami. Nova pravila bodo veljala dva tedna z možnostjo podaljšanja.
Iz Kitajske so sredi marca prvič poročali, da so brez domačih okužb, od takrat pa so potrdili le nekaj primerov. Minuli teden pa so potrdili več deset novih okužb, večino v provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo. Tamkajšnji izbruh pa opozarja na nevarnsot ponovnega pojava virusa, tako imenovanega drugega vala. Zaradi širjenja okužb so v glavnem mestu province znova uvedli nekatere omejitvene ukrepe. Bolnišnice v Harbinu so že tako pod pritiskom zaradi okuženih kitajskih državljanov, ki so se vrnili v domovino iz Rusije. Kitajske oblasti so sicer mejo z Rusijo zaprle 8. aprila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj