Konec oktobra je na občinskem svetu v Staršah zaprisegel nov župan Stanislav Greifoner. Vsem občinskim svetnikom je ob zaprisegi obljubil, da bo deloval transparentno in v korist vseh občanov. Občina Starše je ena redkih občin, ki ni zadolžena, obenem pa mnogi opozarjajo, da ni šla v korak s časom.

Sredi leta 2018 je imela občina približno 3.980 prebivalcev, kar jo uvršča na 126 mesto po številu prebivalcev med slovenskimi občinami. Na kvadratnem kilometru površine občine je živelo povprečno 117 prebivalcev. Povprečna starost občanov je bila 44,7 leta in je višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (43,3 leta). Med prebivalci te občine je bilo število najstarejših – tako kot v večini slovenskih občin – večje od števila najmlajših: na 100 oseb, starih 0–14 let, je prebivalo 151 oseb starih 65 let ali več. To razmerje pove, da je bila vrednost indeksa staranja za to občino višja od vrednosti tega indeksa za celotno Slovenijo (ta je bila 131). Število tistih, ki so se iz te občine odselili, je bilo  višje od števila tistih, ki so se vanjo priselili. Selitveni prirast na 1.000 prebivalcev v občini je bil torej negativen, znašal je -0,8.

Tako večina tistih četudi imajo denar, nimajo možnosti kupiti nepremičnine. A Greifoner poudarja, da dogovori z investitorji že potekajo.

Velik problem predstavlja tudi neurejeno lastništvo številnih zemljišč, kar podrobno analizirajo. Ko bodo imeli popolne informacije pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

V občini Starše so lani sprejemali Občinski podrobni prostorski načrt, ki predvideva več možnosti za nakup gradbenih zemljišč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj