spot_img

Interes za krvodajalstvo upada

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Krvodajalstvo, ki ima na mariborskem območju dolgo tradicijo, se v zadnjih letih sooča z zmanjšanjem števila krvodajalcev. V Centru za transfuzijsko medicino, kamor spadata še enoti v Murski Soboti in na Ptuju, so zaskrbljeni, čeprav jim za zdaj še uspeva zadostiti potrebe po krvi. Zaradi večletnega upadanja števila krvodajalcev pa odgovorne v državi – ne prvič – pozivajo k premisleku in opozarjajo, da je krajni čas je za ukrepanje.

Naša kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarimo. Za potrebe zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih kar 400 krvodajalk in krvodajalcev na dan in kar 105.000 na leto, a število krvodajalcev iz leta v leto upada. K temu je pripomogla tudi epidemija.

Največji izpad je pri delovno aktivni populaciji, ki se na krvodajalske akcije odziva v veliko manjšem številu kot v preteklosti. Velik upad je tudi med šolajočo mladino. Nekoliko manjši upad krvodajalcev beležijo v Slovenski Bistrici, kjer veliko denarja in energije namenijo osveščanju in promociji krvodajalstva.

Vse, ki bi radi pomagali pa vabijo tako v Mariboru kot Slovenski Bistrici, da se jim pridružite in darujete kri ter posredno marsikomu rešite življenje.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img