spot_img

Integrirana oskrba na terenu presegla zastavljen cilj

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Dom upokojencev Ptuj je v dobrem letu od začetka implementacije evropsko sofinanciranega projekta sodobne oskrbe starejših v Spodnjem Podravju že presegel zastavljeni cilj 200 uporabnikov integrirane oskrbe na terenu. Direktorica ptujskega doma Vesna Šiplič Horvat ob tem ugotavlja, da to kaže na visoke potrebe po tovrstnih storitvah.

Projekt so v enem večjih slovenskih domov za starejše začeli izvajati leta 2020, izteče pa se sredi naslednjega leta. Njegova vrednost je nekaj več kot 2,6 milijona evrov, financirata pa ga Evropski socialni sklad in država, ki je dodala petino sredstev.

“Prišli smo do zaključka, da je povpraševanje po teh storitvah izjemno, njihovo izvajanje pa nujno. Občine se lahko same odločijo o višini sofinanciranja. Predstavili smo finančno projekcijo narejeno po že podobnem projektu, ki se izvaja v občini Krško,” je povedala vodja projekta Andreja Potočnik.

V program so se lahko vključili občani občin na območju upravne enote Ptuj, starejši od 65 let, ki zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti pri zadovoljevanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil potrebujejo pomoč drugih.

Po njenih besedah je cena storitev določena glede na dolžino njenega opravljanja, ki je lahko najmanj 15 in največ 60 minut. Cene se gibljejo od sedem do 47 evrov. Uporabniki bi tako glede na ta cenik in njihove želje mesečno odšteli od 118 do 742 evrov, če bi storitve sofinancirali v polovičnem deležu, bi ta znesek znašal od 59 evrov do 380 evrov.

Za udeležence projekta so storitve v času njegovega izvajanja popolnoma brezplačne, največ pa je povpraševanja po zdravstveni negi, fizioterapiji in delovni terapiji. Ob tem izvajajo tudi pripravo zdravil in farmacevtski pregled zdravil, nudijo pa tudi e-oskrbo z merjenjem vitalnih funkcij preko dneva, ki zagotavlja 24-urno povezavo s centrom in takojšnje proženje klica na pomoč s pritiskom na varovalno enoto v primeru padca ali slabosti.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img