Svetovalnica Na varnem si je namenjena blaženju stisk ob epidemiji covida-19. Ta teden pa so z obratovanjem pričele tudi varne točke na lokacijah nujne infrastrukture na področju Podravja, kamor se po pomoč lahko obrnejo žrtve nasilja.

Velik izziv je premagovanje posledic epidemije

Ob spopadanju s posledicami tretjega vala epidemije in ukrepi, ki so nas ponovno privedli do zaprtja med štiri stene, so želeli vsem tistim, ki se v svojem domu ne počutijo varno ali se bojujejo z duševnimi stiskami, ponuditi možnost izhoda iz situacije in jim sporočiti, da njihova trenutna situacija ne določa njihove prihodnosti.

V sklopu brezplačne psihološke svetovalnice tako nudijo različne oblike anonimnega psihosocialnega svetovanja, ki je možno preko klepeta v živo na njihovi spletni strani, preko telefonskega razbremenilnega pogovora in preko elektronske pošte.

May be an image of one or more people and text

Varne točke so vzpostavili na več lokacijah

Kot so poslovalnice pošte in lekarne, ki so mesta, ki so dostopna ne glede na epidemiološke ukrepe in druge omejitve. Za pomoč so usposobili tudi tamkajšnje zaposlene. Varne točke se nahajajo v Mariboru, Kamnici, Ptuju, Kidričevemu, Staršah, Miklavžu na Dravskem polju, Slovenski Bistrici, Ormožu, Lenartu, Šentilju in Rušah, njihove natančne lokacije pa so dostopne na spletni strani na-varnem.si.

Oboje je IPES vzpostavil v sklopu projekta, ki ga financirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad.

Na Inštitutu ob tem opozarjajo na vsesplošnoposlabšanje telesnega, duševnega in ekonomskega položaja prebivalstva, ki vodi do povečanja različnih duševnih stisk, porasta nasilja, izgube in nezmožnosti pridobitve zaposlitve ter zmanjšanja učinkovitosti pri učenju ter delu na daljavo in porasta občutij nemoči, negotovosti in tesnobe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj