Inputi v kmetijstvu julija peti zaporedni mesec cenejši

Cene inputov v kmetijstvu so se julija na mesečni ravni znižale za 0,3 odstotka, kar predstavlja peti zaporedni mesečni padec cen. Na letni ravni so bile za tri odstotke nižje. Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so se medtem v medletni primerjavi znižale za 7,6 odstotka, vrednost odkupljenih pridelkov pa je upadla za petino.

Kot je danes objavil državni statistični urad, so se pri inputih na mesečni ravni proizvodi in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu pocenili za 0,5 odstotka, cene proizvodov in storitve za investicije v kmetijstvu pa so bile v povprečju za 0,1 odstotka višje. Z vidika skupin inputov so se znižale cene gnojil (za 5,1 odstotka), krmil (za 1,3 odstotka) ter proizvodov in storitev za vzdrževanje zgradb (za 0,6 odstotka).

V skupini gnojila so se izraziteje znižale cene PK-gnojil (za 18,4 odstotka) in NPK-gnojil (za 7,5 odstotka), v skupini krmila pa so se pocenili le žita in mleti proizvodi (za 0,6 odstotka) ter močna krmila za perutnino, in sicer za 2,3 odstotka. Cene opreme so ostale na ravni prejšnjega meseca, cene zgradb pa so se zvišale v povprečju za 0,2 odstotka.

V primerjavi s prejšnjim julijem pa so bile cene inputov v kmetijstvu nižje za tri odstotke. Proizvodi in storitve za tekočo porabo v kmetijstvu so se pocenili za 6,2 odstotka, za investicije v kmetijstvu pa so se podražili za 5,1 odstotka.

Na letni ravni so se znižale cene gnojil, in sicer za 39,2 odstotka, ter cene energije in maziv, za 17,1 odstotka. Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so se julija v medletni primerjavi medtem znižale v povprečju za 7,6 odstotka, v ločeni objavi navaja statistični urad. Cene rastlinskih pridelkov so se znižale v povprečju za 16,4 odstotka. Na znižanje je vplivala predvsem pocenitev žita (za 43,9 odstotka). Upadle so tudi cene industrijskih rastlin, in sicer za 40,2 odstotka.

Na drugi strani se je krompir podražil za 21,3 odstotka, cene sadja so se dvignile za 20,9 odstotka. Živali in živalski proizvodi so se v povprečju podražili za 0,1 odstotka. Cene živali za zakol so porasle za 6,6 odstotka, najizraziteje pri prašičih. Cene živalskih proizvodov so po drugi strani upadle v povprečju za 5,3 odstotka. Cena mleka pri pridelovalcu je v povprečju padla za 7,6 odstotka.

Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je v primerjavi z lanskim julijem znižala za več kot polovico, na kar je najbolj vplivala precej nižja vrednost odkupljenih žit. Odkupljena je bila manjša količina, precej nižje so bile tudi cene pridelkov. Prav tako se je zaradi količinsko manjšega odkupa znižala vrednost odkupljenega krompirja in zelenjadnic.

Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je v primerjavi z lanskim julijem zmanjšala za 3,2 odstotka. Vrednost odkupljenega mleka je bila nižja za 9,6 odstotka. Znižala se je povprečna odkupna cena, manjša pa je bila tudi količina odkupljenega mleka.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo se je zvišal za 15,5 odstotka. Na porast je vplivala višja vrednost odkupljenega sadja. V primerjavi z letom prej je bila odkupljena precej večja količina pridelka, v povprečju višje pa so bile tudi cene sadja. Vrednost odkupljenega vina je upadla za 0,2 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content