Imajo lokacijo in investitorja, a spomeničarji se ne dajo

 

Kot smo že poročali v centru Ptuja kronično primanjkuje parkirnih prostorov. Kar nekaj lokacij so predlagali, a za ptujsko občino je daleč najprimernejša lokacija izgradnje garažne hiše oziroma platoja v Ulici heroja Lacka. A kljub številnim poskusom doslej sporazuma z mariborskim Zavodom za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS)  niso dosegli soglasja, in kot kaže, ga kmalu tudi ne bodo.

ZVKD podala negativno mnenje

Stališče ZVKDS je, da se na tem mestu ob mestnem obzidju prezentira nekdanji mestni jarek ter da s posegom ne smejo zapreti pogleda nanj ter na minoritski samostan. Kot so nam sporočili, so zaradi zahtevnosti predvidenega posega predlagali, da bo zadevo reševala strokovna komisija znotraj ZVKDS z zunanjimi strokovnjaki.

“Glede na zahtevnost posega smo Mestno občino Ptuj obvestili, da mora projektiranje izvesti usposobljena projektantska organizacija, ki ima vsaj tri reference v Sloveniji na podobnih projektih. Strokovna komisija je podala negativno mnenje na predlagano lokacijo, saj je predvidena izvedba v nasprotju z varstvenim režimom,” so zapisali.

Občina investitorja že ima

Na ptujski občini njihove argumente zavračajo in se s stališči komisije se nikakor ne strinjajo. A vendar brez soglasja ZVKDS ni izvedljiva. Na občini Ptuj vztrajajo, da so iskali rešitev, ki bi imela najmanjši možen vpliv na zaščiteno mestno jedro. Navedeno parkirišče je umeščeno med novogradnjami – podvoz, poslovna stavba pošte, dovoz v podzemno garažo, arhitekturno neustrezna stavba Ptujske vinske kleti itd.

Parkirni plato je montažne izvedbe, z investicijo v to območje, pa bi se delno tudi saniralo degradirano območje. Investitor namerava sanirati obrambni jarek ter zagotoviti odmik od gospodarskega poslopja samostana. A na ZVKDS se ne strinjajo, kljub temu, da trenutno to področje prekrivajo veliki komercialni plakati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj