Idealni čas za sajenje drevja

0
70

Sadno in drugo listopadno drevje spomladi sadimo čim bolj zgodaj, dokler sadike še mirujejo. Čas za sajenje je, takoj ko so tla odmrznjena in se pri kopanju sadilne jame prst ne sprijema orodja zaradi mokrote. A pred samim sajenjem je potrebno skrbno pripraviti načrt.

Vedeti moramo, kakšno vrsto in sorto drevesa ali grmovnice bomo posadili ter določiti zanjo primerno mesto (globina tal, dovolj prostora za odraslo drevo, primerna osvetljenost), šele potem se odpravimo po sadike, najbolje v specializirano drevesnico.

Drevesne sadike so naprodaj z golimi koreninami, s koreninsko balo ali v loncih. Sadno drevje in grmičevje najpogosteje sadimo kot sadike z golimi koreninami.

Pomembno je tudi, da pri izbiri sort, da bomo lahko domače pridelano sadje uživali čez vso sezono. Večina sadnih in okrasnih dreves potrebuje vsaj 50 cm globoko zemljo, v kateri ne bodo trpela suše. Za dobro uspevanje večine sadnih vrst je zelo pomembna svetloba, zato jih ne sadimo v senco visokega drevesa ali na severno stran hiše.

Drevesa lahko kupimo v drevesnicah, vrtnarijah in vrtnarskih centrih. V ponudbi so drevesa različnih starosti. Starejše, kot je drevo, bolj je razvito in dražje je, a se tudi težje prime. Bolje je kupovati mlajša drevesa, ki se lažje ukoreninijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here