spot_img

Hude posledice covida 19

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Število okuženih ponovno narašča. V zadnjem tednu smo v Sloveniji zabeležili 850 okužb s koronavirusom. In čeprav so zdravstvene institucije nemoteno opravljale preglede, so bile primorane delo okrniti. Obstoječe kadre so morali prerazporediti na nova delovišča, nenujne oddelke so zaprli, a dostop do zdravstvenih storitev je bil še vedno mogoč.

Epidemija covida-19 je negativno vplivala na druga zdravstvena stanja, predvsem zaradi prepoznih diagnoz in zapletov pri kroničnih boleznih. Če je bil v prvem valu epidemije glavna težava strah pred neznanim, je bil drugi val v Sloveniji močnejši, kar je ljudi dodatno odvrnilo od obiska pri zdravniku.

Vse več dela pa imajo zdravstveni delavci tudi s prebolevniki covida 19, ki se k njim vračajo s številnimi težavami. Strokovnjaki z vsakim mesecem epidemije spoznavajo vedno več posledic bolezni covid-19. Pri številnih, ki so jo preboleli, opažajo, da imajo tudi po okrevanju še dlje časa posamezne težave: od utrujenosti, motenj pozornosti pa do resnih fizičnih zapletov.
Iz poročil različnih študij je razbrati, da imajo tudi tisti, pri katerih bolezen ni terjala bolnišničnega zdravljenja, še dlje časa težave z utrujenostjo, nemotiviranostjo, motnjami koncentracije. Predvsem značilna je izguba vonja, ki se nekaterim tudi po več mesecev ne povrne.

Strokovnjaki opozarjajo, da naj bodo ljudje, ki so preboleli covid-19 pozorni na nove nastale bolečine v prsnem košu, zadihanost v mirovanju, pa tudi novo nastalo prekomerno zadihanost ob naporu in omotico. V primeru poslabšanja naj nujno poiščejo zdravniško pomoč.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img