V današnji rubriki Regionalno zdravstvo Vam predstavljamo naraščanje duševnih stisk otrok in mladostnikov v času epidemije. Če se je med prvim in drugim valom epidemije povpraševanje po pomoči psihologov in pedopsihiatrov zmanjšalo, se je povečal naval v urgentnih ambulantah. Otroci, mladostniki in njihovi starši so odlašali z iskanjem pomoči, potem pa so se težave poslabšale do te mere, da je bilo potrebno iskati urgentno pomoč.
Epidemija covida-19 je bistveno spremenila duševno zdravje otrok in mladih v svetu in tudi v Sloveniji. Omejevalni ukrepi v času pandemije koronavirusa so stiske izjemno poglobili, zaradi omejenega dostopa do nujno potrebnih storitev pa stanje na področju duševnega zdravja mladih močno poslabšali.

Slovenija se je na področju duševnega zdravja uvrstila v spodnjo polovico od skupno 41 držav, na 23. mesto. Raziskava je razkrila, da je v Sloveniji le 72 % otrok zadovoljnih s svojim življenjem in opozorila na visoko stopnjo samomorov med mladimi*- pri obeh kazalnikih se uvrščamo slabše od povprečja raziskave.

Negotovost, pomešana z zaskrbljenostjo glede zdravja najbližjih, spremenjene dnevne rutine, ukrepi izolacije in druge omejitve tudi lahko vplivajo na duševno počutje otrok in mladih. Otroci iz družin, ki nudijo manj podpornega okolja, in tisti, ki so žrtve nasilja, zlorab in ustrahovanja, imajo bistveno slabše duševno zdravje. Slednje je pandemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi le še poslabšala.

Zaradi vedno večje potrebe po obravnavi različnih duševnih stisk pri mladih je na vseh strokovnih področjih vedno manj možnosti za izvajanje prepotrebnih preventivnih programov in dejavnosti. Zato je preventivno delo v času epidemije skorajda popolnoma zastalo, kar je po mnenju udeležencev nedopustno in je bistveno prispevalo k aktualnim razmeram.

Trenutna situacija na področju duševnega zdravja otrok in mladih je torej resnično alarmantna in narekuje takojšnje, sistematično in odgovorno ukrepanje vlade, resornih ministrstev in zdravstvene stroke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj