Huda ura v Lovrencu

0
53

Vsaj na prvi pogled je s soncem obsijan Lovrenc na Pohorju danes skrival posledice nedeljskega neurja, a že v naslednjem trenutku se katastrofa razkrije v vsem svojem obsegu. Ko se je v nedeljo okoli 16. ure utrgalo nebo, je kazalo na še eno bolj ali manj običajno poletno nevihto, a ni bilo tako. Močan naliv je trajal skoraj pet ur in v tem času dodobra napolnil vodotok potoka Radoljna, ki se je začel razlivati ob celotni strugi. Katastrofo je le deloma omilila protipoplavna pregrada.

Človeških žrtev na srečo ni bilo, a škoda se bo štela v milijonih. V Lovrencu so ostali brez pomembnega dela javne infrastrukture. V prvih urah po katastrofi so se v Lovrencu lotili najnujnejše sanacije, saj so bili številno prebivalci odrezani od sveta. A ta prva sanacija je samo kaplja v morje v primerjavi s tem, kaj Lovrenc na Pohorju še čaka. Škodo, ki jo je neurje povzročilo v petih urah, bodo v Lovrencu odpravljali še leta.

Občina Lovrenc na Pohorju sanacije zagotovo ne bo zmogla sama. V proračunu občine se sicer nahaja postavka Proračunska rezerva za odpravo posledic naravnih nesreč, a je na tem kontu predvidenih komaj 35.000 evrov. Da bi lahko Lovrenc prizadela takšna ujma namreč nihče ni pričakoval.

Kar se je zgodilo v Lovrencu ni bilo mogoče napovedati. A dejstvo je, da bo v prihodnje potrebno računati tudi na takšne katastrofe. Vreme se spreminja in ekstremni vremenski pojavi bodo vse bolj pogosti.

Z uničenjem je v Lovrenc prišel tudi strah. Lovrenčani pozorno spremljajo vremensko napoved in upajo, da se nedeljska huda ura ne bo ponovila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here