Med panogami, ki jih je koronakriza najbolj prizadela so gostinci in turizem, frizerske in kozmetične dejavnosti, avtopralnice, prevozništvo in industrija srečanj. Številni med njimi beležijo hude izgube, celo usodne. Posledično bo veliko mikro in malih podjetij v naslednjem letu prisiljenih zapreti svoja vrata.

Na obrtni zbornici Slovenije so prepričanim, da dejavnosti, ki jih je vlada omejila oziroma začasno prepovedala, ob doslednem upoštevanju ukrepov ne bi predstavljale visokega tveganja za širjenje okužbe.

Vlada je z interventnimi zakoni priskočila na pomoč obrtnikom in podjetnikom, a svoje obveznosti plačuje z zamikom, kar je za mikro in mala podjetja lahko usodno.

Posledično morajo svoje stroške kriti sami, kar pa je za obrtnike, ki so predvsem mala in mikro podjetja skoraj nemogoče, glede na dejstvo, da jih je večina svoje prihranke porabila že v prvem valu. A kljub težki situaciji večjih ugašanj podjetij na Ptuju ni. Ptuj se bori tudi z veliko brezposelnostjo. Letni primerjalni podatki so že poleti kazali, da se je brezposelnost na Ptuju v primerjavi z lani povečala za 35 odstotkov.

Tudi v tujini se gospodarska situacija zaostruje, kar čutijo tudi slovenski izvozniki. Številni med njimi beležijo upad povpraševanja, pa tudi pritiske s strani naročnikov, saj morajo mnogo projektov zaključiti. Pri tem pa se soočajo z odsotnostjo zaposlenih zaradi epidemije, logističnimi težavami in visokimi stroški zaščitne opreme.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj