Število kršitve delovne zakonodaje pa se vsako leto povečuje. V času epidemije se je število kršitev dodatno povečalo. Tako so v Podravju zgolj v devetih mesecih zabeležili že več kot 823 prijavljenih kršitev, kar je 215 kršitev več kot v celem lanskem letu.

Situacija na trgu dela se zaostruje. Inšpektorji v Podravju so prejeli skoraj četrtino več prijav kot v istem obdobju leta 2019.

Največ kršitev je na področju izplačila – tako mesečnega dohodka kot tudi regresa, vse več je prijav zaradi nepravilnosti pri odpuščanju.

A kljub vse večjim pristojnostim in naglemu naraščanju kršitev, pa se število inšpektorjev ne povečuje. Po podatkih Inšpektorat Republike Slovenije za delo je bilo na Področju Slovenija 91 inšpektorjev, v Podravju pa je številka veliko manjša.

Na območju Maribora so vse do včeraj opravili 1000 inšpekcijskih nadzorov – tako izrednih kot tudi v okviru usmerjenih poostrenih nadzorih in ugotovili 322 kršitev, kjer so tudi izdali ukrepe. Obenem pa so podali tudi nekaj sumov kaznivega dejanja.

Inšpektorat RS za delo je že v prvem valu epidemije beležil veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Po besedah glavnega inšpektorja za delo Jadranka Grlića so v času razglašene epidemije inšpektorji opravili 275 nadzorov in ugotovili 151 kršitev, pri čemer se jih je največ nanašalo na obveznost delodajalca glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj