Hrvati verjamejo v teorije zarote glede novega koronavirusa

V različne teorije zarote glede pojava novega koronavirusa verjame kar 52 odstotkov Hrvatov, je pokazala raziskava, ki jo je objavila hrvaška komercialna televizija. Na drugi strani je le 38 odstotkov od 519 vprašanih sprejelo znanstveno razlago, da je virus po naravni poti prešel z netopirja na človeka.

V raziskavi, ki so jo izvedli konec maja je 40 odstotkov vprašanih menilo, da so novi koronavirus izdelali v laboratorijih v kitajskem mestu Wuhan, kjer je izbruhnila pandemija. Med tistimi, ki verjamejo v teorije zarote, jih je 20 odstotkov prepričanih, da so virus namenoma spustili med ljudi, medtem ko jih 15 odstotkov verjame, da je virus slučajno ušel iz laboratorijev. 5 odstotkov vprašanih medtem verjame, da je virus naraven, a so ga iz laboratorijev namenoma razširili. Podobno število vprašanih meni, do so za pandemijo odgovorni eden najbogatejših ljudi na svetu Bill Gates ter farmacevtske družbe.

Med najbolj zanimivimi odgovori je naročnica ankete izpostavila še prepričanje 3 odstotkov vprašanih, da virus sploh ne obstaja, 1 odstotek pa jih verjame, da je novi koronavirus posledica izpostavljanja mreži 5G.

Kitajska, iz katere se je začel širiti novi koronavirus, sicer odločno zavrača namige, da naj bi virus izdelali v enem od njenih laboratorijev oz. da bi jim po nesreči ušel iz kakšne take ustanove. Zaenkrat tudi ni resne znanstvene študije, ki bi dokazovala, da virus ni naravnega izvora.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj