Hitreje do rezultatov testiranj na koronavirus

Testiranja na novi koronavirus so v polnem teku, čeprav najhujši del leta, ko bodo na pohodu vsa mogoča respiratorna obolenja, čemur bo sledilo še več testov, šele prihaja. Vstopne točke po državi, kjer jemljejo nosno-žrelne brise, delajo s polno paro, prav tako laboratoriji, ki vzorce analizirajo. Do testiranja se kljub temu ne pride več tako zelo hitro, prav tako ne do izvidov, tudi če gre za samoplačniško testiranje.

Običajno analiziranje testiranja na novi koronavirus v Sloveniji, skupaj s pripravo vzorca, traja med tremi in petimi urami. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ima tudi hitrejše teste, ki pa jih uporabljajo le za življenjsko ogrožene paciente. Na vstopni točki testirajo z metodo PCR testov.

Tudi v mariborskem podjetju Mikro+polo ponujajo teste PCR, ki pa dajo rezultate v krajšem času. Test dokazuje prisotnost samega virusa testiranje pa poteka precej podobno kot tisto na vstopni točki.

Obstajajo pa tudi drugi hitri testi, za katere ne potrebujejo laboratorijev in je opravljen le v desetih minutah.
A kljub temu v Sloveniji priznavajo zgolj teste, ki jih je odobril Nacionalni laboratorij za zdravje. Ker pa zaradi preobremenjenosti beležijo precejšnje čakalne dobe za tiste, ki bi test želeli opraviti samoplačniško, pa je vprašanje časa, kdaj bodo takšne teste začeli uporabljati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj