Med najpomembnejšimi objekti kulturne dediščine na širšem območju Haloz je zagotovo tudi grad Borl, ki je bil v 12. stoletju postavljen na strateško mejnem območju. V Društvu za oživitev grad u Borl so s številnimi zunanjimi sodelavci v knjigo ujeli njegovo zgodovino 20. stoletja.

Grad Borl nad Dravo v Halozah je ena starejših tovrstnih stavb na slovenskem Štajerskem. Prvotno je bil obmejna ogrska postojanka in je verjetno stal že v prvi tretjini 12. stoletja ali celo prej. Njegova zgodovina je tudi s pomočjo društva za ohranitev gradu Borl dobro poznana, najslabše ohranjene pa so bile pripovedi o gradu v 20. stoletju. To pa so avtorji novonastale knjige Borl v 20. stoletju želeli spremeniti.

Sledi še sedem poglavji, kjer številni avtoji raziskujejo njegov pomen med okupacijo, pa takrat ko je postal letovišče za množice turistov iz Jugoslavije in drugod, dotaknejo pa tudi številnih mitov o izginuli opremi gradu Borl.

Za ohranitev gradu so imeli številne projekte, ki pa so ostali zgolj na papirju.

Knjiga je bila spisana letos, a zbiranje materialov je bilo dolgo. Avtorji prispevkov so se odpovedali honorarjem, člani društva pa so vso delo opravili prostovoljno.

6. decembra bo knjiga ugledala luč sveta, a zaradi številnih omejitev ne bodo organizirali dogodka v tradicionalni obliki, ampak jo bodo predstavili na spletu. Ob tem pa 15-letnico Društva za ohranitev gradu Borl okronali z izdajo nove knjige in kot so zapisali v društvu, naj bi bila osupljiva zgodovina gradu Borl spodbuda za še boljše aktivno iskanje rešitve za njegov obstanek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here