V turističnem društvu Selnica ob Dravi so s prostovoljci opravili julijsko delovno akcijo v parku, ki obdaja grad Viltuš. Selniško turistično društvo za okolico gradu skrbi sicer že od leta 2015, ki pa obsega ne samo košnjo travnatih površin.

Skrbi pa jih predvsem dejstvo, da je delovna ekipa Arboretuma Volčji potok januarja letos podrla štiri drevesa in ostankov debel oz. vej ni odpeljala na dogovorjeno lokacijo, ampak jih je pustila pred izvozom na glavno cesto. Po besedah predsednice TD Selnica ob Dravi Ivanke Frešer pa se trudijo to problematiko čim prej odpraviti.

Grad Viltuš sicer obišče veliko obiskovalcev, tako domačih kot tujih, ki jih preseneča urejenost okolice in žalosti propadajoč grad.

Po dolgih letih pomanjkanja interesa na državnem nivoju pa se administrativno projekt oživitve gradu kot kaže začenja znova. Ministrstvo za kulturo namreč načrtuje celovito obnovo dvorca in sicer iz sredstev Nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Prve koraki pa so bili že storjeni.

Grad je sicer registriran kot spomenik državnega pomena, zato bo njegova revitalizacija zahtevna in dolgotrajna. Kljub temu pa se po navedbah županje Selnice ob Dravi Vlaste Krmelj v sklopu sanacije načrtuje tudi vzpostavitev restavracije, manjšega hotela, galerije in kavarne. Če ne bo administrativnih zapletov pa bi naj grad bil obnovljen do konca leta 2024.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj