Gradnja rokava na Dravi se zaključuje

Gradnja rokava oziroma razlivnega območja pri Mali vasi v občini Cirkulane, s katero bo direkcija za vode omilila škodo po vse pogostejših jesenskih poplavah Drave v njenem spodnjem toku, se preveša v sklepno fazo.

Z deli na terenu so po besedah vodje sektorja za območje Drave pri direkciji za ceste Mateje Klaneček začeli novembra, ta pa kljub nedavnemu deževju potekajo zelo uspešno. Vreme je izvajalcem bilo doslej zelo naklonjeno, tega pa si želijo tudi do končanja del, saj mora v primeru visokih voda gradbišče za nekaj časa ustaviti delo.

Večina gradbenih del že opravljenih

Z občino Cirkulane se medtem dogovarjajo še za pripravo projektne dokumentacije za gradnjo dodatnega zaščitnega nasipa v bližini dveh stanovanjskih objektov na desnem bregu od mostu proti gradu Borl. Na občini si želijo, da bi tudi ta projekt izpeljali še letos, Klanečkova pa zagotavlja, da si bodo tudi na direkciji za to prizadevali.

Za gradnjo rokava je bilo na razpisu med dvema ponudnikoma izbrano podjetje VGP Drava in dela potekajo nemoteno, saj jim gre vreme zelo na roko. Večina gradbenih del in čiščenja naplavin je bolj ali manj že opravljena, čakajo pa jih še dela za vzpostavitev sonaravne ureditve kot so jazbice v strugi.

Celoten kanal bo dolg okoli 950 metrov in širok okoli 12 metrov, globina pa v povprečju znaša približno dva in pol metra. To bo po njegovem mnenju bistveno vplivalo na prihodnjo poplavno varnost v okolici tega dela reke, kar se je pokazalo tudi na drugih podobnih, a bistveno krajših rokavih na drugih delih Drave, s katerimi upravlja njihovo podjetje.

Za zagotavljanje poplavne varnosti pa bo v naslednjih letih na voljo še precej evropskega denarja, saj je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko poleti potrdila še nekaj več kot 11,4 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Z načrtovanimi ukrepi bodo zagotovili dolgoročno poplavno varnost na območju mestnih občin Maribor in Ptuj ter občin Duplek in Starše.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj