Gradnja nove komunalne čistilne naprave v Račah

 

V potoku Žabnik na območju Rač, kjer so zadnja leta beležili alarmantne vsebnosti nevarnih snovi, posebej živega srebra, so danes mejne vrednosti teh snovi sicer še presežene, a se stanje z boljšo osveščenostjo industrije in javnosti izboljšuje. Največji korak v tej smeri pa bo izgradnja nove čistilne naprave, napovedana za prihodnje leto.

Vzrok za slabo stanje v letih od 2014 do 2019 je bilo preseganje okoljskih standardov kakovosti za živo srebro, občasno presegata standarde tudi fluoranten in aklonifen, so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso).

 

Stanje potoka se izboljšuje

Aleksander Zidanšek iz Ekološke iniciative Rače je potrdil, da se stanje potoka v zadnjih dveh letih izboljšuje. “Del tega izboljšanja gre na račun večje osveščenosti, ker se ljudje bolj zavedajo nevarnosti in bolj pazijo, kaj vse odlagajo v odpadke oziroma okolje,” je povedal.

“Za živo srebro pričakujemo večji učinek od osveščanja. Osveščati je treba tako ljudi po gospodinjstvih kot tistih, ki vozijo odpadke na sežig v sežigalnico, da odstranjujejo nevarne odpadke,” je dejal Zidanšek.

 

Nova čistilna naprava napovedana za prihodnje leto

Spomnil je, da je komunalna čistilna naprava v Račah stara že več kot 40 let in ne zmore trenutnih obremenitev, zato je razveseljiv podatek, da se bo končno začela gradnja nove. Občina RačeFram je namreč letos uspela pridobiti sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj za izgradnjo nove komunalne čistilne naprave, katere vrednost je ocenjena na skoraj pet milijonov evrov.

Po ocenah pristojnih občinskih služb bi nova čistilna naprava lahko začela poskusno obratovati prihodnje leto. Po ocenah ekološke iniciative sicer ne bo rešila problema živega srebra, bo pa potok pomembno razbremenila ostalih onesnaževal.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content