Gradnja kolesark brez EU denarja

Gradnja kolesarskih stez, dejansko edini regijski projekt, ki so ga občine Spodnjega Podravja načrtovale, da bi zanj pridobile evropska sredstva, se krha. To pomeni, da bi lahko večina občin Spodnjega Podravja v tej finančni perspektivi ostala brez evropskega denarja.
Medtem ko celotna Slovenija slavi zmago na najprestižnejšem kolesarskem turu po Franciji, se projekt regijskih kolesark zamika. Manjše občine večmilijonskega sofinanciranja ne bodo zmogle, evropska sredstva pa se odmikajo.

Občine so si obetale evropska sredstva, a je direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan na septembrski seji mestnega sveta v vlogi svetnika poudaril, da se lahko zgodi, da projekt ne bo izvedel. Vzrokov za ne realizacijo projekta je bilo veliko, eden med pomembnejšimi pa je tudi, da se je projekt podražil, pa tudi da vseh projektov ne zmorejo realizirati. Ali bo priložnost za črpanje sredstev tudi v naslednji perspektivi ni znano, saj država prioritetnih projektov še ni zastavila, a če sodimo po pretekli perspektivi je več denarja namenila za projekte mehkih vsebin, ki jih podeželske manjše občine ne morejo realizirati.

Občine se projekta nadejajo, pripravljajo dokumentacijo, v Kidričevem celo napovedujejo razlastitev zemljišč, ki jih za realizacijo projekta potrebujejo.

A v praksi je veliko odvisno od nosilcev projekta, ki diktira tempo realizacije. Kot je znano je Dornava ostala brez odseka kolesarske steze, ker ptujska občina nima denarja. Pogoj za sodelovanje je prometna strategija, ki omogoča kandidiranje za evropska sredstva. Le-to pa ima v podravskem okolišu le MO Ptuj, če se le-ta ne odloči za sodelovanje z manjšo občino, slednja za projekt ne more pridobiti evropska sredstva, z lastnimi sredstvi pa takšnih projektov ne morejo realizirati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj