Grad bi radi izpraznili

0
110

V začetku julija je vodenje Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec s polnim mandatom prevzel Aleksander Gungl, ki je na tem položaju zamenjal razrešeno Andrejo Raduho. V mesecu dni se je novi direktor že uspel seznaniti s kondicijo zavoda, ki je stabilna, vseeno pa naj bi bilo odprtih kar nekaj zadev, ki se jih bivše vodstvo ni dotaknilo. A trenutno največji problem zavoda naj bi bil ta, da se vztrajno zmanjšuje število stanovalcev.

Že ob imenovanju je novi direktor napovedal, da želi zagotoviti prijazno okolje za zaposlene in stanovalce. Temu so bile namenjene tudi prve spremembe ob nastopu mandata. Tako je bilo najprej potrebno zagotoviti, da zaposleni radi hodijo v službo.

Kratkoročni cilji se po besedah direktorja torej že uresničujejo, dolgoročnejši pa so povezani tudi z večjimi investicijskimi vlaganji. V pripravi so namreč projekti za izgradnjo enote v Lenartu, kjer bi radi zgradili 9 manjših enot.

Trendi podobnih socialnovarstvenih zavodov namreč gredo v smeri zapuščanja objektov kot so gradovi. Prav zavod Hrastovec je pionir na tem področju, saj so prve stanovalce iz gradu začeli izseljevati že pred dvajsetimi leti.

Glavni cilj tako ostaja izpraznitev gradu, v katerem še vedno biva okoli sto ljudi. To bi se po prvotnih načrtih sicer moralo zgoditi že leta 2010, a se to zaenkrat še ni zgodilo. Nekaj upanja, da je namera vendarle bližje uresničitvi, prinaša tudi nov razpis namenjen socialnovarstvenim zavodom.

Da je deinstitucionalizacija ena izmed prioritet Slovenije sicer dokazuje tudi v letošnjem letu ustanovljen Urad za starejše in deinstitucionalizacijo, katerega naloge so usmerjene v vzpostavitev kakovostnega in vsem dostopnega sistema oskrbe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here