spot_img

Gospodinjstva v Sloveniji lani ustvarila rekordne prihranke

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Privarčevana sredstva so najizraziteje usmerila v vpogledne vloge, njihova zadolženost pa se v primerjavi z letom 2019 ni bistveno spremenila. Okrepilo se je varčevanje gospodinjstev v vseh evropskih državah, je pred 31. oktobrom, svetovnim dnem varčevanja.

Kakšna je bila stopnja varčevanja?

Stopnja varčevanja gospodinjstev v Slovenijidelež bruto varčevanja v bruto razpoložljivem dohodku – je bila lani z 22,6 odstotka rekordno visoka. Dolgoročno povprečje od leta 2008 do 2020 medtem znaša 13,4 odstotka.

Stopnja bruto varčevanja gospodinjstev se je v letu 2020 povečala v vseh opazovanih evropskih državah. Na letni ravni se je najizraziteje povečala v Luksemburgu (za 9,5 odstotne točke) in v Sloveniji (za 8,9 odstotne točke), najmanj izrazito pa na Madžarskem (za 0,3 odstotne točke) in na Slovaškem (za 0,8 odstotne točke).

Vrednost neto finančnega premoženja gospodinjstev v Sloveniji – vrednost razlike med sredstvi in obveznostmi – je bila ob koncu leta 2020 najvišja doslej, znašala je 48,2 milijarde evrov ali 102,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). V primerjavi z letom 2019 se je povečala za 12 odstotkov ali za 5,2 milijarde evrov.

Kakšne so bile finančne obveznosti gospodinjstev?

Finančne obveznosti gospodinjstev, kot so posojila, so konec lanskega leta znašale 14,8 milijarde evrov ali 31,5 odstotka BDP. Njihova rast je glede na predhodno leto stagnirala. Zlasti dolgoročna posojila so se povečala v izrazito manjšem obsegu kot v preteklih treh letih, in sicer za 101 milijon evrov ali 0,8 odstotka.

V strukturi finančnih obveznosti slovenskih gospodinjstev še vedno prevladujejo posojila; lani so znašala 13 milijard evrov ali 88,2 odstotka vseh finančnih obveznosti. Največji delež med posojili so sestavljala dolgoročna posojila (82,4 odstotka), sledili so trgovinski krediti, avansi in druge obveznosti (11,8 odstotka) ter kratkoročna posojila (5,8 odstotka).

Dolg gospodinjstev v Sloveniji, merjen kot razmerje med finančnimi obveznostmi iz posojil in razpoložljivim dohodkom, se je v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 zmanjšal za 1,4 odstotne točke na povprečno 43 odstotkov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img