Gornja Radgona, domicil slovenske penine

Šumenje penine zvesto spremlja najlepše trenutke naših življenj: njen pok in iskrivo poigravanje mehurčkov v kozarcu že od nekdaj povezujemo z začetkom nečesa novega, lepega in uspešnega. Tako je kozarec penečega vina dandanes nepogrešljiv del vsakega praznovanja, z njim nazdravljamo preteklim zmagam in prihodnjim izzivom. V uredništvo oddaje Regionalno smo obiskali domicil slovenke penine.

Veseli december je čas praznovanj, bližine in prijetnih trenutkov. Je priložnost, da si vzamemo čas za svoje najbližje in pišemo najlepše spomine. Z dobro penino vsako prijetno druženje postane posebno. In čeprav se na večini prazničnih miz znajdejo steklenice Radgonske penine, le redki poznajo zgodbo njihovih začetkov.

Legenda pravi, da so bratje bogastvo hazardersko zapravili, posest pa je prevzela švicarsko francoska družina.

Asortiman iz leta v leto širijo. Poleg tradicionalne srebrne in zlate penine so lani na tržišče lansirali posebno penino.

Svetloba vpliva na aromo vina, zato so se odločili potopiti v temo in tam pripraviti penino izključno iz chardonnaya po klasični metodi z zorenjem v steklenicah.

Vino zori v kleteh, nedotaknjeno od zunanjega sveta – v popolni odsotnosti svetlobe. Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem pa uporabljajo očala za nočno gledanje.

Posebnost podjetja Radgonske gorice je tudi vinska klet pod naravnim izvirom vode. Zvok slapa, ki nežno polzi iz skale grajskega hriba, ustvarja čarobno vzdušje.