Goljufije na škodo EU in zloraba položaja

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v minulih dneh izvajali hišne preiskave suma kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja pri projektu Sript. V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je v izjavi za medije dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu.

V središču preiskav, ki se nanašajo na projekt Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), je sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in zlorabe položaja ter protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, ki po ocenah NPU presega 100.000 evrov.

“Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma,” je pojasnila Grah Lazarjeva.

Sočasno je odgovorna oseba po njenih besedah vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oz. izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo. O podrobnostih projekta sicer zaradi interesa preiskave Grah Lazarjeva danes ni mogla govoriti.

Potrdila pa je, da so preiskovalci zaradi epidemije covida-19 zamaknili izvajanje hišnih preiskav. “Dejansko smo jih nameravali izvesti nekoliko prej, vendar jih zaradi epidemije ter varovanja zdravja osumljenih oseb in preiskovalcev nismo,” je pojasnila.

Vpletena tudi nekdanja ministrica za kmetijstvo

Ministrstvo za gospodarstvo je sum kaznivih dejanj ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanilo jeseni 2019. Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano je ovadbo vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

Aleksandra Pivec je v okviru projekta Sript dobila 35.000 evrov bruto plačila, revizorji pa so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo.

V preiskave so vključili 78 preiskovalcev in kriminalistov. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.

Kriminalisti obiskali tudi mariborsko univerzo

Po poročanju Večera naj bi bil med 13 osumljenci je tudi nekdanji dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen, ki je sodeloval v projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), zato naj bi preiskovalci obiskali tudi mariborsko univerzo, pod katero spada brežiška fakulteta.

Kot poroča časnik Večer naj bi osrednja osumljena akterka Klavdija Perger med 7. aprilom 2017 in 2. decembrom 2019 kot direktorica Turistično-gostinske zbornice storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj