France Prešeren malo drugače

 

Prešernov dan je naš osrednji kulturni praznik, ki ga v Sloveniji zaznamujemo vsakega 8. februarja že od leta 1945, državni praznik in dela prost dan pa je od leta 1991. Po podatkih Statističnega urad RS (SURS) je v letu 2018 bilo v Sloveniji 316 posameznikov z imenom France, ki so v povprečju stari malo manj kot 61 let. Ime France je po pogostnosti uvrščeno na 355. mesto. Največ še živečih Francetov je bilo rojenih v desetletju 1951–1960 (80). Od leta 1991 se to ime skoraj ne pojavlja več; v letih 2011–2017 je bilo rojenih pet fantkov, ki so dobili ime France. Največ jih živi v osrednjeslovenski statistični regiji, 147, sledi jugovzhodna Slovenija s 76 Franceti, med prebivalci pomurske statistične regije pa zdaj ni nobenega s tem imenom.

V osrednji regiji največ Prešernov

Kot so zapisali na spletnih straneh SURS je v Sloveniji na začetku leta 2018 živelo 345 prebivalcev s priimkom Prešeren, kar ta priimek uvršča na 1.064. mesto po pogostnosti. Največ Prešernov je prebivalo v osrednjeslovenski statistični regiji (133), najpogostejši pa je bil ta priimek v gorenjski statistični regiji: na 340. mestu po pogostnosti  –  tam je sicer živelo 106 prebivalcev s priimkom Prešeren.

Nihče med zdajšnjimi prebivalci Slovenije pa ni soimenjak Franceta Prešerna z imenom in priimkom.

Številne ulice, vrtec, osnovna šola in gimnazija

V Sloveniji je po zadnjih podatkih petinštirideset Prešernovih ulic, petnajst Prešernovih cest, štirje Prešernovi trgi, eno Prešernovo nabrežje, ena Cesta Franceta Prešerna in en Trg Prešernove brigade. V vseh teh delih naselij skupaj je bilo 1.728 hišnih številk in je živelo 8.640 prebivalcev. Po Francetu Prešernu so poimenovani en vrtec, štiri osnovne šole in ena gimnazija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content