spot_img

Na Ptuju želijo inštitut za zeliščarstvo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

Ptuj je poln lepih, a slabo ohranjenih dvorcev. Država je z zakonom določila, da bo z gradovi opravljala mestna oblast, ki pa nima dovolj denarja niti za vzdrževanje, kaj šele obnovo velikih dvorcev. Problematična je tudi namembnost, saj večina dvorcev po obnovi ne more postati profitabilna, upravljalci pa se zavedajo, da od nečesa pač morajo živeti. Podobna je usoda dvorca Ristovec, katerega mestna občina Ptuj želi prodati že tretjič.

Graščina Franca Hojnika postala večstanovanjski objekt

Dvorec Ristovec se nahaja v Brstju pri Ptuju. Zgrajen je bil v 15. stoletju, pred drugo svetovno vojno pa je bil lastnik gradu in posesti ptujski trgovec Franc Hojnik, nato je bila posest nacionalizirana. V njem so po drugi svetovni vojni uredili štiri stanovanja. Zadnja popravila na dvorcu so bila izvedena na začetku 80-ih let prejšnjega stoletja.

Po Zakonu o lastninjenju kulturnih spomenikov v družbeni lastnini je Grad Ristovec leta 1989 postal kulturni spomenik v lasti Mestne občine Ptuj. Izklicna cena za morebitne kupce je bila 85.000 evrov, a nihče ni bil zainteresiran za nakup. V januarju bodo razpisali tretjo dražbo, morebitni interesenti pa bodo za nakup morali odšteti najmanj 68.000 evrov.

Inštitut za zdravilne rastline

Entuziast  mag. Ignacij Janžekovič bi na dvorec vpeljal naravoslovje in s pomočjo brata Marjana naredil prvi Inštitut za zdravilne rastline, ki ga v Sloveniji nimamo. Naredil bi tudi prostor za naravoslovne tabore in delavnice za mlade – od vrtičkarjev do študentov. Pripravil bi poskusno polje za travništvo in poljščine, manjši botanični vrt ter uredil prirodoslovni in etnološki muzej. A dvorca ne bi kupil, marveč bi ga zgolj opremil.

Vsi zainteresirani se na dražbo lahko prijavijo do 9.januarja letos. Javna dražba za dvorec bo potekala v torek, 14.1.2019, v veliki sejni sobi Mestne občine Ptuj.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img