Finančno ministrstvo podpira odpravo posledic varčevalnih ukrepov za upokojence

0
34
Foto: Twitter Vlada RS

Ker dodatne uskladitve še niso povsem odpravile negativnih učinkov na pokojnine, si bodo prizadevali poiskati ustrezne rešitve. Na Ministrstvu za finance bodo preučili vložen Zakon o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, skupine poslank in poslancev, s prvopodpisanim Francem Juršo.

V prihodnjih letih brez nižanja pokojnin

Pri tem ponovno poudarjajo, da Vlada Republike Slovenije v letošnjem ali prihodnjih letih ne načrtuje kakršnegakoli nižanja pokojnin. Načrtovani izdatki za pokojnine se v prihodnjih letih zvišujejo. V letošnjem letu za skoraj 6 % in v prihodnjih letih za 2 do 3 %.

Več kot 300 tisoč upokojencev je v letu 2020 prejelo dva solidarnostna dodatka v višini do 300 evrov. Skupaj v višini 67 milijonov evrov v spomladanskem roku in 68 milijonov evrov ob koncu leta.

Upokojence so torej vklučeni tudi v spremembo davčne zakonodaje. Zato predlagajo ponovno uvedbo tako imenovane seniorske olajšave, s katero se zmanjšuje letna davčna osnova za upokojence po dopolnjenem 70. letu.

Zelo pomembni koraki pa so bili narejeni tudi na področju demografskega sklada, ki ga v Sloveniji pričakujemo več let. Demografski sklad ni edini vir pokojnin, je pa dolgoročen in zato še toliko bolj pomemben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here